Konkurent
Инекс

Свят

Учените назоваха най-смъртоносната котка (СНИМКИ)

2018-11-08 20:20 669 0

Учените назоваха най-смъртоносната котка (СНИМКИ)

Създателите на поредицата "Супер котки" на американския кабелен канал PBS, нарекоха малката чернолапа котка, живееща в Южна Африка, най-смъртоносната на планетата. По отношение на броя на жертвите, тя значително изпреварва лъва и гепарда. За животното, което мнозина дори не са чували, създателите на поредицата разказаха пред научното издание "LiveScience".

Малкото сладко зверче има дължина на тялото от 36 до 52 сантиметра, а на височина достига само 20 сантиметра и тежи от един до три килограма. Независимо от размера, котката с черни крака ловува на всеки 50 минути през нощта и убива от 10 до 14 гризачи или малки птици за нощ.

"Малките хищници, такива като чернолапата котка, имат ускорен метаболизъм. И за да я поддържат, те трябва постоянно да ловуват ", разказва създателят на тв поредицата Люк Хънтър, служител на международната организация за опазване на дивите животни Panthera.

Чернолапите котки ловуват по три начина. Експертите наричат първия метод "бърз лов". Животното шумно се втурва в храстите, където може да има птици или гризачи за през нощта, които изпадат в паника от атаката. Вторият метод е тихо прокрадване към потенциалната жертва. Третият начин, учените наричат "стоене и чакане": котката може да е неподвижна близо до дупката на гризача няколко часа и да го хване, веднага щом излезе.

Разбира се, чернолапата котка не представлява опасност за антилопите или газелите, но в 60 процента от случаите ловът й завършва успешно, което е три пъти по-ефективно от лова на лъвове, ето защо експертите я нарекоха "машина за убиване".

Международният съюз за опазване на природата класифицира котката с черни крака като "уязвим" вид.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Балкон с 15 деца се срути
2019-07-18 21:20
468 0
 15 деца от Прага пострадаха в резултат на падане от хотелска тераса. Инцидентът е станал в Южна Чехия, където те са прекарвали своята ваканция, съобщи…

Кифлите в шок: Премахват от
2019-07-18 20:20
140 0
 Социалната мрежа Instagram започва пробно премахване на брояча на лайкове под постовете на потребителите. Тестът се провежда в Австралия, като целта е да се премахне…

В САЩ блокираха продажбата на оръжия за над 8 млрд. долара на Саудитска Арабия
2019-07-18 18:50
115 0
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ блокира продажбата на оръжия на стойност над 8 млрд. долара за Саудитска Арабия и други съюзници. Това е…

Обявиха тревога в международен мащаб заради Ебола
2019-07-18 17:20
118 0
Световната здравна организация (СЗО) обяви "извънредна ситуация от международен мащаб"

заради новия взрив на хеморагичната треска Ебола, съобщи Евронюз. Ситуацията в Демократична


актуален брой на вестник Конкурент