Konkurent
ТДМ

Здраве

Тези 5 зравословни храни ще ви помогнат в битката с инфекциите

2018-11-07 04:00 928 0

Тези 5 зравословни храни ще ви помогнат в битката с инфекциите

Без съмнение сте чували за  бактериалните инфекции? Бактериите са част от живота ни. Когато мислим за това си представяме класическите инфекции и болести, които всички сме преживели в някакъв момент.

Възможно ли е да се предпазите 100% от бактериалните инфекции? Уви, не.

Тези микроорганизми мутират и дори могат да станат резистентни към антибиотиците. Всъщност те са най-лошият и най-малкият враг на хората.

Въпреки това нещо, което определено можем да направим, е да засилим имунната си система колкото е възможно повече с това, което ядем.

1. Кокосово масло

Кокосовият орех се счита за една от най-добрите антимикробни храни, тъй като има високо съдържание на лауринова и каприлова киселина. Дрождите на гъбa Кандида се размножават в тялото и причиняват обриви, хронична умора, депресия, сърбеж, промени в настроението, желание за прием на сладки неща. Доказано е, че пиенето на кокосово мляко, а също и мазането на кожата с кокосово масло, предпазва от вредните бактерии и помага на организма да се пречисти от тях, ако вече се е заразил.

Снимка: Shutterstock

2. Кромид лук

Освен за овкусяване на ястия, лукът се използва в борбата с бактериите и гъбичните инфекции. Той е много полезен при леки настинки, предпазва сърцето и черния дроб. Високото му съдържание на антиоксиданти, калий, витамин В6 и витамин С повишават защитните сили на организма. Затова старите хора препоръчват да ядем повече лук при грип и настинки.

Снимка: Shutterstock

3. Риган

Много хора в чужбина използват маслото от риган за борба с гъбични и бактериални инфекции, но у нас то не е толкова популярно. Всеки може да отглежда риган в домашни условия и да пие чай от него. В растението има голямо съдържание на антиоксиданти, а хлорофилът в листата му се бори с киселинността и вредните бактерии, причиняващи болести в стомаха. Освен това риганът намалява стреса и помага за укрепването на имунната система.

Снимка: Shutterstock

4. Чесън

Също както обикновения кромид лук, чесънът гони бактериите надалече. Само няколко скилидки могат да прочистят храносмилателния тракт.
Чесънът съдържа витамин В6 и калий, които детоксикират организма, стимулират здравето на сърцето и укрепват черния дроб, а също така повишават имунитета. Чесънът е естествена пребиотична храна, която улеснява работата на добрите бактерии в тялото.

Снимка: Shutterstock

5. Тиквени семки

Тиквените семки имат невероятни свойства, чрез които вредните паразити могат да се отделят чрез храносмилателния тракт. Семките имат високо съдържание на растителни протеини. Само една чаша, пълна с тях, има 13 грама протеин. Семките са богати още на омега-3 мастни киселини, които ги правят много полезни за нормалното функциониране на щитовидната жлеза и облекчават състоянието на суха кожа, което води и до появата на гъбични инфекции.

Снимка: Shutterstock

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
50 алкални храни и техните здравословни ползи
2018-11-17 04:00
143 0
Алкални храни – кои са те, какви здравословни ползи носят и какви са основните заблуди, свързани с алкалните диети. Какво е рH? – определение, алкални…

Здравословно хранене: Най-добрата диета
2018-11-16 04:00
291 0
Какво означава здравословно хранене? За всеки отговорът на този въпрос е различен, но за най-общо за здравословно хранене се смята консумацията на храни от различни…

9 начина да избегнем грипа
2018-11-15 04:00
419 0
Във всеки миг сме заобиколени от милиони вируси, бактерии, гъбички, голяма част от които могат да ни причинят неприятности. И естественият въпрос е: защо на…

7 съвета, които ще запазят храната ви свежа всеки ден
2018-11-14 04:00
388 0
Понякога нямаме възможност да пазаруваме всеки ден максимално свежи продукти. За щастие обаче съществуват различни трикове, благодарение на които ще поддържате храната в добро състояние…

актуален брой на вестник Конкурент