Крими

Кюрди атакуваха граничния пункт в Оряхово

  22.10.2018 19:35             
Кюрди атакуваха граничния пункт в Оряхово

Кюрдски граждани са опитали да излязат от страната ни през ферибота между Оряхово и Бекет. 19 чужденци, натоварени в микробус, управляван от сърбин, е опитал да премине през граничния контролно-пропускателен пункт на път към Румъния, но са били спрени от граничните власти в неделя, научи "Конкурент".

От районната прокуратура в Оряхово потвърдиха информацията, като уточниха, че в понеделник са били заведени 13 бързи производства срещу пълнолетните граждани, щурмували държавната ни граница. Всички те са "срещу лица от кюрдски произход и са за престъпление по чл. 279 от НК, за това, че на 21 октомври са излезли през границата  на страната – през ГКПП Оряхово – Бекет, без знанието и съгласието на граничните власти".

19-те чужди граждани, от които  6 деца, 4 жени, 9 мъже, всички от кюрдски произход, са били укрити в микробус с чешка регистрация, управляван от сърбин, срещу когото е започнато досъдебно производство за престъпление по смисъла на чл.280 от НК заради опита му да преведе през през границата ни 19 чужденци.

Днес румънските власти са предали бегълците на нашите граничари.  Предстои вземане на постоянни мерки за неотклонение и сключване на споразумения, допълват от прокуратурата.