България

Преподаватели прибират по 18 бона за учебници

  22.10.2018 11:48             
Преподаватели прибират по 18 бона за учебници

До 18 бона хонорари може да прибере преподавател в университет за издадени от него учебници, ако се откаже от авторските си права. Това показа проверка на „Монитор“ сред студенти и вузове в страната.

В този случай за учебник те вземат по 290 лв. на издателска кола (б.а. една стандартна издателска кола е 16 страници), а за учебно помагало – 210 лв., става ясно например от правилата за издателска дейност в икономическия университет във Варна. Най-често преподавателите издават по два учебника. Така лектор, написал два учебника от по около 400 страници би взел съответно по около 7 хиляди лева за всеки от тях плюс още 3600 лева, ако издаде и учебно помагало по предмета. Така прибраната сума от преподавателя достига близо 18 бона.

Всеки преподавател във висше учебно заведение има право да получава допълнителни доходи от издадените от него помагала.

Практиката студентите да се подготвят за изпитите си с помагала на свои преподаватели се среща в почти всички ВУЗ-ове в страната, показа проверката на „Монитор“.

От издателството на СУ „Св. Климент Охридски“ обясниха, че възнагражденията и отношенията им със съставителите се уреждат с индивидуални договори в съответствие с чл. 38, ал. 1 от Закона за авторското право и сродните му права и представляват част от приходите, получени от използването на произведението, като еднократна сума или по друг начин.

Най-продаваните издания са в областта на правото педагогиката, филологията, медицината, казаха още от издателството към Алма матер.

„Повечето преподаватели препоръчват по няколко учебника, но не проверяват дали студентите са ги закупили. Има обаче други, които задължават да си купиш учебни тетрадки само защото те са ги издали без да ти помагат за усвояване на учебния материал“, обясни пред „Монитор“ студент по медицина в Софийския университет. „Няма да ти дадат заверка, ако нямаш тетрадка с подписи от преподавател и затова и не те допускат до изпит. Реално даваш 15 лв. за да се явиш на изпит, а не ти помага по никакъв начин да запомниш материала“, разказа бъдещият лекар. Правист пък сподели, че преподавател е издал сборник за международното частно право с всички необходими договори, регламенти, Кодекса на международното частно право и всички други неща, които един студент по право трябва да усвои. Лекторът не задължавал студентите да купуват сборника му, но без него те трябвало да се ровят из чужди сайтове, за да се подготвят за изпита. „Прежалваш се да дадеш парите за сборника в крайна сметка“, коментира бъдещият юрист.

Копирни центрове със сканирани библиотеки

Най-голямата конкуренция на университетските книжарници се оказват копирните центрове. Там за един лист, на който се събират по 2 страници от учебник, студентите дават по 0,03 стотинки. Ако желаят да подвържат копираните страници, те трябва да доплатят по 1-2 лв. допълнително. Така за учебник, който е от около 500 страници и в университетските книжарници може да бъде намерен за 25 лв., те биха дали двойно по-малко.

За улеснение на студентите голяма част от копирните центрове, които се намират около университетите или в Студентския град, пък са си направили компютърни библиотеки, като се запасили с готови сканирани помагала. Всеки, който мине през тях, може да намери всички най-търсени учебници през годините. Там се срещат помагала в областта на медицината, правото, хуманитарните науки, филологиите, информатиката.

В копирните центрове студентите могат да си копират и книги, които вече не се издават, но са успели да измъкнат от библиотеката с хиляди договорки, че ще ги върнат до час. Така няма да им се налага нито да прекарват часове в библиотеката, нито да търсят книгите в антикварните магазини.

monitor