България

Абу Даби със заявка пред Борисов да сложи България на бизнескартата си (Обзор)

  22.10.2018 10:02             
Абу Даби със заявка пред Борисов да сложи България на бизнескартата си (Обзор)

Знаем много лично за вас и за страната ви и от все сърце желаем връзките ни да се развиват и укрепват - с тези думи престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян посрещна Бойко Борисов на първата в историята на двустранните отношения визита на български премиер в ОАЕ.

 

Инвестиции в инфраструктура

и покана български футболисти

и треньори да се обучават безплатно

в академията на “Манчестър Сити”

Обединените арабски емирства направиха сериозна заявка, че смятат да поставят България на своята бизнескарта, където тя е основно липсващо звено след милиардни инвестиции в Сърбия, Черна гора и останалата част от Западните Балкани. Това бе основна тема на разговора между премиера Бойко Борисов и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед ал Нахаян, много по-популярен на Запад с абревиатурата MBZ.

Познат и като много практичен политик, принцът не губи много време след традиционните любезности в началото на срещата и

веднага насочи

разговора към

основното, което

го интересува -

балканската

връзка

Акцентът за Западните Балкани и темата на българското председателство очевидно са привлекли интереса на Абу Даби към София, защото MBZ попита първо за това.

Бяха обсъдени възможни бъдещи проекти, както и идеи за инвестиции в транспортни коридори и свързаност.

До края на годината двете страни ще подготвят рамка за

договор за

стратегическо

сътрудничество, който да обхваща основните сфери, в които то да се развива.

Половин час след като приключихме разговора с престолонаследника, той ми се обади по телефона, за да каже, че изпраща за среща шефа на инвестиционния фонд, който е и собственик на “Манчестър Сити”, разказа Борисов по-късно на пресконференция.

Халдун Халифа ал Мубарак е шеф на “Мубадала” - суверенния държавен фонд на Абу Даби, който управлява парите на емирството. С него била обсъдена и идея млади български футболисти и треньори да се обучават безвъзмездно в академията на “Манчестър Сити”.

България има намерение да предложи ноу-хау в областта на IT технологиите, науката и образованието и затова съвсем скоро се очаква София да бъде посетена от делегация от емирствата.

Пред журналисти Борисов обясни, че двете правителства имат сходни интереси и програми и това е добра възможност за общи бизнеспроекти.

Според него ОАЕ биха проявили интерес към северния коридор, който минава от Гърция през България и отива към Румъния, Молдова и Украйна.

С Румъния, Сърбия и други наши съседи можем да обединим усилия в сферата на земеделието и животновъдството и при добра координация е възможно да бъдем добра алтернатива дори на Австралия, коментира премиерът.

Строителството

на сгради и

инфраструктура

е една от приоритетните и най-силни страни на заливната монархия.

Интересът на ОАЕ към Западните Балкани започва навремето със строеж на път и летище в Албания и продължава с инвестиции в Босна и Херцеговина, после Черна гора, за да прерасне накрая в целенасочена политика в Сърбия.

В западната ни съседка ОАЕ имат инвестиции в 4 ключови сектора - авиация, строителство, земеделие и военни технологии. С Белград емирствата подписват през 2015 г. за изграждане на крайдунавски проект за 3,5 млрд. долара. През 2013 г. “Итихад” - националният авиопревозвач на Абу Даби, купува 49% от почти фалиралата сръбска авиокомпания JAT с амбицията да създаде заедно с новата компания Air Serbia регионален авиохъб. ОАЕ имат също така многомилионни договори с оръжейната компания “Югоимпорт” и инвестиции в земеделски земи и продукция.

Макар че вече са работили с наши съседи, ние също

има какво да

им предложим

и във военната

индустрия, и в

земеделието,

каза Борисов.

В Черна гора, където през 2012 г. е открито първото емиратско посолство на Балканите, Абу Даби построява най-големия бизнесцентър - “Атлас Кепитъл” в Подгорица. “Порто Монтенегро” в Котор също е с емиратско финансиране. В Черна гора освен в туристическия сектор ОАЕ имат инвестиции и в земеделие. Повечето от проектите им в региона са част от стратегическа програма за сигурност и диверсификация на икономиката в постпетролната ера.

Инвестициите на ОАЕ в района на Западните Балкани според някои наблюдатели могат да се разглеждат и като целенасочено позициониране

срещу

регионалното

влияние на

Турция

Докато тези в индустрията са по-скоро контрапункт на Русия.

В Абу Даби премиерът Борисов разговаря и със зам. министър-председателя и министър на вътрешните работи на ОАЕ шейх Сайф бин Зайед ал Нахаян. В интерес на България и на ОАЕ е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области като сигурността и борбата с тероризма, каза Борисов. Той коментира, че обмяната на информация и опит в борбата срещу престъпността и контрабандата е от огромно значение и е добре да се развива сътрудничеството между службите на двете страни.

След края на официалните срещи в Абу Даби от държавния протокол съобщиха, че премиерът Борисов е подарил на престолонаследника униформа на българския антитерористичен отряд,

червена барета,

кама и пистолет на “Аркус”. Като човек с професионално военно образование и зам.-главнокомандващ на въоръжените сили на ОАЕ, посветен на борбата с екстремизма и тероризма, шейх Мохамед бин Зайед е известен със страстта си към военни униформи и армейски регалии.

Министри на щастието и на изкуствения интелект посрещнаха делегацията ни

Държавният министър на изкуствения интелект Омар бин Султан ал Улама бе първият официален представител на ОАЕ, когото българската делегация видя още с кацането си в Абу Даби в събота късно вечерта.

Вицепремиерът Екатерина Захариева с държавните министри на щастието и културната дипломация на ОАЕ

28-годишният технократ е от младото поколение представители на властта, чието портфолио показва сериозните амбиции на страната за дигитализация и развитие на модерните технологии. Ал Улама посрещна българския премиер и делегацията му още на стълбичката на самолета.

В разговора по-късно стана дума за възможностите на българските специалисти в IT сектора. Ал Улама скоро трябва да посети София, където да има срещи в БАН и “Технопарка”.

Още един министър с интересна длъжност се появи в програмата на българската делегация в ОАЕ. Държавен министър на щастието - тази длъжност се изпълнява от Ухуд ал Руми, с която работна среща имаше вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева. Г-жа Ал Руми е една от 10-те жени на висши правителствени позиции в ОАЕ.

Шефката на българската дипломация се видя и с държавния министър за културна дипломация Заки Нусейба, който през април т.г. присъства на официалното откриване на нашето посолство в Абу Даби.

24chasa