Крими

Гърми афера с автозастраховки

  21.10.2018 12:42             
Гърми афера с  автозастраховки

Властите у нас разследват измама с автомобилни застраховки. Ужилени са десетки жители на Северозапада и София, научи "Конкурент".

Макар че информацията не беше потвърдена официално, застрахователи с опит твърдят, че схемата работи поне от няколко месеца. Последните сигнали са за злоупотреби със зелена карта, която покрива произшествия с коли в чужбина и е част от задължителната "Гражданска отговорност".

Става дума за десетки жители на Врачанско и Монтанско, които уж са претърпели ПТП-та или други инциденти в Италия. Информация за източването на средства от гаранционния фонд е постъпила и институциите у нас, но засега липсват данни, че държавата е реагирала адекватно, за да защити своите граждани.  Проверката, която комисията за финансов надзор започна преди няколко седмици в 4 застрахователни дружества може би е част от реакцията на държавата срещу източването на пари. 

А този процес се улеснява и от законодателството в България, което позволава при по-лек пътен инцидент да не се звъни на полиция. Сред попълването на двустранен протокол, подписан от участниците в инцидент, документите се връщат при застрахователите в България с огромни финансови претенции. Застрахователи съветват шофьори, ако получат уведомления, че са участвали в пътни или други инциденти в страни, без да са пътували изобщо до там /каквито са в повечето разследваните случаи/, да се обърнат първо към своите застрахователи. Оспорването на направените актове може да продължи дълго, но трябва да е координирано със застрахователя, с който е сключена застраховката у нас.

Най-честата грешка на българските шофьори в чужбина, когато попаднат в инцидент, е да попълнят двустранен протокол, но без да са наясно под какво са се подписали. Тъй като най-често нашенците не владеят езика в съответната държава, те подписват официален документ, а разбират последствията по-късно, когато получат иск за обезщетение от хиляди левове.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.