Крими

Делото за смъртта на Горилата удари нова греда

  19.10.2018 07:57             
Делото за смъртта на Горилата удари нова греда

Делото за зловещата катастрофа на стария пазар във Враца от 28 юли м.г., при която загина човек, а други трима бяха ранени, не завърши с присъда в окръжния съд. Процесът не успя да приключи заради пожелана нова авто-техническа експертиза.

Зловещият челен удар между „БМВ“ и „Пежо“, за който медиите научиха от konkurent.bg, стана на 28 юли 2017 г. в 21.55 часа на кръстовище в района на стария пазар. Френското возило идвало от филиала на ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“, а водачът му Ивайло Първанов се опитал да направи ляв завой, като пресече бул. „Мито Орозов“ в посока към ІІ градска поликлиника. Пътуващите в „Пежо“-то били тръгнали да вземат своя позната от блоковете „Вапцаров“, когато върху тях връхлетяло немското возило, управлявано от Томо Томов.

Според експертизи, представени на съда, „БМВ“-то се е движело със скорост 103 км/ч при ограничение от 40 км/ч, макар потърпевшите да коментират, че километражът е бил засякъл на 150 км. Експертите не можаха да дадат отговор на въпроса за засичането на стрелките на километража, както и на множество други въпроси. Уточниха, че „БМВ“-то има спирачен път и ударът е станал със 73 км/ч.  Тримата експерти  в лицето на Г.Величков, Б.Цеков и В.Пенев успяха дори да „разсмеят“ залата с изказвания, в които твърдяха, че има „неправомерно излизане на „Пежо“-то пред правомерно движещото се БМВ“, „светла или тъмна част на деня не оказват влияние в случая“ и „няма какво да обясняваме“.

От сблъсъка имало и видеозапис, направен от охранителните камери на близка автокъща, който на следващото заседание ще бъде взет под внимание. За разглеждането на записа настоя и адвокатът на шофьора на „Пежо“-то, а за автентичността му беше назначен и експерт от полицията. Адвокатът настоя и за нова авто-техническа експертиза, използваща метода на деформация на катастрофиралите автомобили.

При ужасния удар пострада и служител на МВР - Венци Ангелов, който се движел с колело и пресичал проблемното кръстовище точно в момента на сблъсъка. Той също беше в съдебната зала.

При зловещата катастрофа „Пежо“-то е било буквално разкъсано в средната си част, а в следствие на ужасяващия удар, френската кола се завъртяла и центробежната сила изхвърлила Виктор Добренов-Горилата на метри от местопроизшествието. Неговото тяло беше открито в близкия пешеходен подлез. На заседанието стана ясно, че шофьорите били тествани за употреба за алкохол, но не и за наркотици.

Четете повече във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.