Събития

Атакуват ни два грипни щама

  18.10.2018 15:53             
Атакуват ни два грипни щама

Грипните щамове А и Б ни атакуват тази година, съобщават от здравната инспекция в Монтана. Инспекцията разполага с  четирикомпонентна противогрипна ваксина, която съдържа в състава си актуалните за сезона щамове. Проучване на Световната здравна организация сочи, че в Северното полукълбо ще върлуват “Мичиган” и “Сингапур” от щам А, както и “Колорадо” и “Пукет” от щам В.

Очаква се тази година заболяемостта да се повиши през декември. Прогнозира се, че  пикът ще е  в края на януари. Добре е имунизация да се направи през октомври, за да има време организмът да се изгради собствения имунитет, съветват епидемиолозите.

Имунизационният кабинет на здравната инспекция в Монтана прави ваксините безплатно. Не се извършват имунизации с ваксини, донесени от гражданите, защото не е гарантирано тяхното правилно съхранение, уточняват експертите.

Годишно над 44 хиляди европейци умират от респираторни заболявания, свързани със сезонния грип, Общо до 650 000 са смъртните случаи в световен мащаб. Ваксинацията срещу грип е препоръчителна основно за хора с хронични заболявания.