България

Менда Стоянова: 20-30 % ще бъде ръстът на данъка за старите коли

  18.10.2018 14:46             
Менда Стоянова: 20-30 % ще бъде ръстът на данъка за старите коли

Новата формула за определяне на автомобилния данък мина без каквито и да е дебати в пленарна зала. Поправките в закона за корпоративно подоходното облагане бяха приети на първо четене с 95 гласа „за”, само трима „против”, а 31 народни представители се въздържаха.

С измененията обаче ще се стигне до скок на данъка за старите коли. След гласуването от БСП обвиниха ГЕРБ, че така ще бъдат засегнати по-бедните български граждани, които карат коли на над 15 годишна възраст. Колко ще могат да си позволят нов екологичен автомобил?, попита социалистът Иван Иванов.

На свой ред в кулоарите на НС шефката на  бюджетната комисия Менда Стоянова разсея опасенията на левицата. Тя обясни, че стъпката всъщност е доста умерена и ръстът на данъка за старите коли ще бъде не повече от 20-30%. Тя разясни, че по отношение на автомобилите се въвежда коренно различен начин и формула за определяне на данъчната основа. Досега компонентите се базирали на мощността на автомобила и годината на неговото производства, а сега се допълват с екологичен компонент. В резултат на коефицента на екологичния компонент, по-старите коли с евросертификати под 3 ще имат утежнение на данъка за сметка на по-новите, които са с евросертификати 5 и 6.

Стоянова отрече упреците на БСП, че така ще се съсипят бедните хора. Тя уточни, че старите коли по принцип са с по-нисък данък, а сумата няма да е голяма и да утежни техните собственици. Стоянова даде да се разбере, че новите разпоредби няма да засегнат толкова колите с малка мощност на автомобилите, а по-скоро големите и мощни джипове.

 „Като общество е крайно време да решим дали искаме да продължаваме да се тровим с този въздух, да даваме повече пари за здраве и дали ще продължим да се превръщаме във втора употреба пазар за старите коли на Европа. Това да толерираме с данъчни закони ми се струва неправилно”, каза тя и добави – „Обществото има консенсус за това, че трябват комплексни мерки за подобряване на въздуха в големите и малките градове и въвеждането на екологичния компонент е част от тези мерки”.

С други данъчни промени ще ограничи ползването на данъчните облекчения за основно жилище. Предвижда се да не се прилага данъчното облекчение за основно жилище и данъкът върху недвижимите имоти да се определя в пълен размер за всички жилища на данъчно задълженото лице, когато повече от едно жилище е декларирано като основно.

Стоянова обясни, че и досега облекчение от 50% от данъка се ползвали за основно жилище.

„Всеки, който е декларирал повече от едно основно жилище, е заобикалял закона. Сега прецезираме закона и даваме възможност на общините да си потърсят парите  от тези, които досега са се опитвали да бягат от закона”, каза тя и добави – „Не може да имаш 3, 4 или 5 основни жилища. Това досега се случваше предимно когато жилищата са в различни общини, тъй като по принцип те не си обменят информация”, заяви Стоянова.

монитор