България

Дилърите - в училищата, всяко десето дете посяга към наркотици

  18.10.2018 14:05             
Дилърите - в училищата, всяко десето дете посяга към наркотици

10% от децата в България са употребявали или употребяват наркотици, сочат данни на Агенция „Митници". Най-масовият наркотик, който се засича сред малолетните, е марихуаната заради ниската й цена.

Все по-често дилърите на наркотици зарибяват децата и тинейджърите чрез социалните мрежи или различни приложения за комуникация, които лесно се инсталират на мобилни телефони. По този начин - чрез фалшива самоличност, продавачите на дрога успяват да се доберат до профили на ученици и да им я предлагат. Най-добрият начин за противодействие на това е детето да бъде ангажирано с различни извънкласни дейности или спорт, обяснява Стефан Бакалов от Агенция "Митници", предаде БТА.

Дългогодишният служител на агенцията - Стефан Бакалов, обяснява, че понякога наркотиците се предлагат във вид на желирани мечета.

"Дилърите вече не са извън училището, те са вътре, те са в класовете. Ако преди години този бизнес беше организиран от групировки, то сега вече не е така. Сега двама-трима тинейджъри, които са малко по-креативни, успяват да си вземат наркотици по интернет и след това ги разпространяват между техните съученици. Това е изключително сериозен проблем, може би около 10% от децата са употребявали наркотици. В училищата си говорим страхотни неща, които няма да ги видим в статистиките. Процентът на системно употребяващите е може би по-малък от 10%, което е хубаво, тъй като в повечето развити държави тинейджърите, които употребяват наркотици са 30-40 процента", посочва още Бакалов.

Пада и възрастовата граница на посягащите към дрогата. Вече имало пристрастени и на 12 години. Употребявали се най-вече марихуана и синтетична дрога. На мода сред тийнейджърите, за съжаление, бил и хероинът.

Само за 2018 г. служители на митниците задържали 1300 кг дрога. 970 кг от тях са хероин.

24часа