Здраве

Нова медицинска техника може да каже кога се страхувате

  18.10.2018 10:15             
Нова медицинска техника може да каже кога се страхувате

Столовете на всеки високотехнологичен стоматологичен център ще регистрират нивата на стрес на пациентите и ще се опитат да стандартизират стоматологията.

Представете си, че столът в зъболекарския кабинет може да разкрие на стоматолога кога сте уплашени. Според данните, учените в Центъра за прецизна дентална медицина в Колумбийския университет имат за цел да преосмислят посещението при зъболекаря, за което често хората се опасяват, в нещо по-приятно.

Както всяка медицинска техника  и тази ще се базира на иновативни технологии, които ще действат по следния начин: пациентите ще получават RFID-активиран комплект, който ще ги следи по време на прегледа. RFID комплектите следят стоматолозите и техниката в кбинета като отчитат кога, къде и колко време се използва всеки инструмент, както и как се чувства пациента. През следващата половин година центърът ще прибави нова функция за следене на стреса на пациентите: столовете ще имат способността да мерят пулса и нивата на оксигенацията на пациента.

Вместо да избутвате зъболекаря, когато ви прониже болка, получените данни ще предупреждават незабавно стоматолога. Камерите, намиращи се в стола, ще отчитат данни  за анализ и вероятно ще са оборудвани със специфичен софтуер за разпознаване на лица. Така ще могат по-точно да открият стреса или да отчетат болковите нива. Записването на сърдечните честоти на пациента по времето на престоя може да даде на стоматолозите познания  за цялостното здравословно състояние на посетителите. 

Дори в някои случаи използването на ултразвукови апарати ще бъде излишно. Екипът на Колумбийския университет се надява не само да направи посещението на зъболекар за всеки пациент значително по-малко стресиращо и същевременно да стандартизира стоматологичните процедури.

"В крайна сметка, зъболекарският кабинет може да бъде мястото, където ще моежете да тествате нивата си на захарта, ако сте диабетик.“

Никой не е фен на стоматологичните услуги. На практика си плащаш скъпо за няколко часа адска болка и стрес, които остават в съзнанието години напред. Пожелаваме успех на учените и дано в бъдеще стоматологичните кабинети са по-приятни и уютни.