Събития

Доматите и чушките на пазара подгониха 5 лева за кило

  18.10.2018 08:45             
Доматите и чушките на пазара подгониха 5 лева за кило

Килограм домати на пазара в Монтана стигна 5 лева. Червените чушки гонят същата цена, алармират граждани. Според тях в момента цените са такива, каквито стават обикновено по Коледа. Хората са категорични, че доматите на сергиите вече са вносни – турски и македонски. Родните изчезнали още в средата на септември.

По данни на държавната комисия по стоковите борси и тържищата чушките и доматите са с най-висока цена от есента на 2013 година насам. Според експертите този скок се дължи на изключително лошото лято, особено юлските валежи.

“Отдавна не сме имали толкова болна година. Наред с градушките, дъждовете и сушата, имаше много вредители. Толкова препарати сме хвърлили това лято за въшки, за белокрилка,за голи охлюви, за мана, за кафяво гниене - то чет и брой нямат”, твърдят производителите.

Хора от селата около Монтана споделят, че доматите и чушките не са били толкова скъпи от доста години. Краставиците по това време почти винаги са вървели по около 2 лв., а сега минават 3 лв. за кило. Карфиолът по 2.20-2.50 лв.