Свят

Експерти предупреждават за възможен интернет апокалипсис

  17.10.2018 13:53             
Експерти предупреждават за възможен интернет апокалипсис

Експерти от организацията ICANN, която управлява адресите в интернет пространството, предупреждават за възможни сериозни проблеми в работата на мрежата, които могат да се появят след 11 октомври, съобщава rg.ru.

Според експертите част от интернет ресурсите може да се окажат недостъпни, а други сайтове да бъдат откривани много бавно.

Причината е първата в историята на интернет смяна на ключовете на системата DNS, която преобразува буквения адрес на сайта в цифров IP адрес.

Запитването от браузъра постъпва на DNS сървъра, който намира в базата данни на кой IP съответства буквеният адрес и след това насочва браузъра натам.

Замяната на буквения адрес с цифров се налага от съображения за сигурност, но преходът може да причини сериозни проблеми, допълва изданието.

През 2010 г.  за защита от хакери в DNS бе специално сформирана службата DNSSEC. Тя гарантира, че при въвеждането на даден адрес потребителят попада именно на него, а не на злонамерен "дубльор", създаден за кражба на информация. Именно в  тази система за проверка на достоверността на сайтовете се използват ключовете за шифроване, които предстои да бъдат заменени с възможни последствия за мрежата.