България

Безплатен университет за учители, химици, математици и физици

  15.10.2018 15:49             
Безплатен университет за учители, химици, математици и физици

От липса на такси студентите ще спестят от 200 до 750 лв. годишно

Следването в професионалните направления “Педагогика на обучението по...”, “Математика”, физически и химически науки, както и в “Религия и теология” ще бъде безплатно от академичната 2019/2020 година. Това ще стане факт с промяна в Закона за висшето образование, която предстои да бъде внесена от образователния министър Красимир Вълчев. Промяната важи за професионалните направления, за които има най-ниско търсене от страна на кандидат-студентите, но пък се очаква бъдеща потребност на пазара на труда, обясни министърът пред “24 часа”.

В момента промяната се обсъждала, защото е необходимо

да се отделят

средства

с бюджета за

следващата

година

Нямало да бъдат необходими много пари, защото студентите в тези направления не са толкова много.

В зависимост от специалността и университета с промяната на студентите ще бъдат спестени между 200 и 750 лв. на година. В Софийския университет например студентите от направлението “Педагогика на обучението по...” плащат 400 лв. годишно, а в Пловдивския - 500. Следването в “Математика” излиза 640 лв. Таксата за “Религия и теология” в Софийския университет е 500 лв., а в Пловдивския - 600 лв. За различните специалности в направлението “Химия” в Софийския университет пък се плаща от 200 до 750 лв. годишно.

Ще продължи политиката на намаляване на приема в професионалните направления, в които има нерационално търсене като икономика, администрация и управление, право, туризъм, каза още министърът.

Според него истинският проблем е, че в почти всички направления ще има недостиг на специалисти. “Недостиг ще имаме на инженери, в областта на природните, хуманитарните, аграрните, педагогическите науки, медицинските. При медицинските нямаме липса на търсене, докато при инженерните имаме липса на търсене от страна на кандидат-студентите, затова трябва да ги насърчаваме”, коментира Красимир Вълчев.

Тази година

не е определен

прием за

“Администрация

и управление”

и “Туризъм” в Аграрния университет в Пловдив, по “Туризъм” и “Национална сигурност” - във Великотърновския университет, за “Социални дейности” в Медицинския университет в Плевен, за “Администрация и управление” във Военния университет “Васил Левски” във Велико Търново, за “Туризъм” в Пловдивския университет, за “Национална сигурност” в Русенския. Не е даден прием също за “Администрация и управление” и “Икономика” в Университет “Проф. Асен Златаров” в Бургас, за “Администрация и управление” в Химикотехнологичния и металургичен университет, както и за “Икономика” и “Туризъм” в Шуменския университет.

“Приемът през следващите години ще намалява - и заради политиката на МОН, и заради демографската ситуация. Увеличихме обаче приема на студентите от българските диаспори”, обобщи министърът.

С поправките в Закона за висшето образование ще бъде внесен и мораториумът над разкриването на нови висши учебни заведения, филиали и колежи.

“Крайно време е мораториумът да се внесе, приехме го на заседание на Съвета на ректорите на 21 октомври 2017 г., а аз го внесох в министерството на 17 ноември 2017 г., коментира проф. Любен Тотев, ректор на Минно-геоложкия университет и председател на Съвета на ректорите. “В какъв вид точно ще бъде внесен, все още е предмет на разговори. Аз подкрепям документа, но ще решат депутатите”, каза Красимир Вълчев.

Допълнително 40 млн. лв. ще има догодина за висше образование. Парите ще бъдат свързани с качеството на обучението няма да се раздават на всички поравно.

Промените в закона предвиждат възлагане на по-големи правомощия на ректорите чрез договори за управление, сключени с министъра. Красимир Вълчев посочи, че така ректорите ще имат по-голяма отговорност за изпълнение на стратегическите задачи за развитието на съответния университет. Те ще имат възможност да преструктурират приема към професионални направления, в които са по-силни. Така ще бъдат по-отговорни към интересите на обществото, а не единствено пред академичния състав.

24chasa