Konkurent
ТДМ

Събития

Тунелът под Петрохан няма да има...

2018-10-13 05:00 5235 0

Тунелът под Петрохан няма да има...

Тунелът под Петрохан няма да има железопътна линия. Такива са намеренията на държавата за проекта, който се очаква да улесни трафика към Северозападна България, става ясно от отговорите на Агенция „Пътна инфраструктура“ /АПИ/, изпратени до Severozapazenabg.com.

Преди седмица от пътната агенция обявиха, че седем кандидата са поискали да направят прединвестиционното проучване за изграждане на път Монтана-София с тунел през Стара планина.

Идеята за тунел под Петрохан е много стара и през 80-те години са правени проучвания и разчети. Оттогава трафикът на автомобили и товарни камиони се е увеличил многократно и се налага осъвременяване. Досега тунелът не е направен заради липса на пари и на достатъчно политическа воля. След протести на жители от Берковско миналата година беше взето решение да започне проучване и да се търси начин за финансиране. В първоначалните идеи се обсъждаше и жп линия, сега това е отпаднало, което сериозно ограничава възможността за транспортно развитие и по-удобни връзки между столицата и Северна България.

„Проучването за тунел под Петрохан не включва строителство на жп линия“, коментираха от АПИ.

В същото време няма никакви индикации дори за намерение на правителството да модернизира и разшири жп линията през Искърското дефиле, която в момента е единствената връзка на София с Видин, Мездра, Плевен, Русе и Варна. Железопътния транспорт до Видин в последните години е изключително бавен, в резултат пътуващите намаляват, не се прави и нищо за подобряването му. Линията, с която беше построен Дунав мост 2, се използва много рядко, тъй като довеждащата инфраструктура е стара, бавна, а постоянно се закриват линии и така още повече се стеснява броя на пътуващите.

За тунела под Петрохан бъдещия изпълнител на проучването трябва да посочи три варианта за ново пътно трасе. Според предпроектните предложения ще се определя пътния габарит и нужните средства за проекта, разходите за поддържане и годишна издръжка, уточниха от АПИ. Предвижда се след проучването да се започне процедура за оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) и по нея ще се одобри варианта за бъдещото трасе. Идеен проект ще се разработва след като влезе в сила решението по ОВОС.

Препроектното проучване трябва да е готово за 180 дни, а индикативната му цена е 500 хил. лв. без ДДС. Изпълнител ще се избира според „икономически най-изгодна оферта“. Засега няма гарантирано финансиране – от АПИ търсят различни варианти. Единият е публично-частно партньорство, другоят е чрез държавния бюджет след стартирането на тол системата през идната година. От агенцията са оптимисти, че тол системата ще увеличи приходите за ново строителство и поддръжка на републикански пътища.

Четете повече по темата във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада, откъдето преписват дори обявите за работа.

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Забраната на каруци е добра практика
2019-03-26 13:05
1 0
Точно 36 разрешение за премахване на незаконни постройки са издали общинските власти през последните няколко години, това отчете кметът Калин Каменов. Той отговори на въпрос,…

РТВ „Вестител“ пак нажежи страстите
2019-03-26 12:30
114 0
Бъдещето на РТВ „Вестител“ отново се оказа в центъра на полемика в общинския съвет. По време на днешното заседание общинският съветник от ДПС и лидер…

Кметът Каменов отказа увеличение на заплатата въпреки натиска на опозицията
2019-03-26 11:45
420 0
Кметът на Враца Калин Каменов отказа увеличение на заплатата с 10%, това се случи въпреки настояване и от страна на управляващите и опозицията в общинския…

Почват ремонти на пътища в Кулско за 6 000 000
2019-03-26 11:00
133 0
Строителните дейности по рехабилитацията на две основнипътни отсечки в община Кула започнаха от началото на седмицата, съобщи кметът Владимир Владимиров. Срокът за изпълнение е 150…

актуален брой на вестник Конкурент