Събития

Росен Добрев: Правим инвестиции, с които решаваме болката на Оряхово ИНТЕРВЮ

  11.10.2018 16:44             
Росен Добрев: Правим инвестиции, с които решаваме болката на Оряхово ИНТЕРВЮ

Кметът на Община Оряхово Росен Добрев отговори на въпросите на „Конкурент“. В момента в крайдунавския град кипи усилна работа по завършване на важни инфраструктурни проекти, които ще променят облика на града.

Г-н Добрев, в Оряхово се работи на пълни обороти. Това е първото нещо, което вижда човек, когато идва в града. Какво става?

Това, което се случва в момента е най-важната инвестиция, правена в историята на града.

Защо?

Защото Оряхово е град, свързван с културни традиции и е известен като един от най-старите градове не само в област Враца, но и в България. За съжаление обществото го свързва със свлачища, които създават големи проблеми на хората тук. Години наред това е голямата болка на оряховчани.

Като кмет какво правите, за да решите този проблем?

Точно към това са насочени усилията ни при реализирането на всички тези инфраструктурни проекти, по които работим. Целта е да намалим действията на свлачищата и да минимизираме щетите и дискомфорта, който създават на хората. Бих искал, когато завършим всичко започнато, да прекратим тези процеси, които се развиват под земята. Дали ще успеем? Времето ще покаже.

Откъде тръгват проблемите?

От години имаше подозрения, че свлачищата се активизират от това, че един централен водоизточник - намира се в центъра на града, известен още като "Средна зона", е компометиран и изтичащата вода от него усилва тези подземни процеси. Към днешна дата никой не е доказал, че това е така. Но след като бракувахме стария водоизточник и изградихме нов, в района нямаме никакво движение на земни маси. Свлачището спря да се движи. Сигурен съм, че главно противосвлачищно мероприятие е и подмяната на битовата канализация, която тече в момента. За съжаление това не е станало преди 10 години, когато тогавашното ръководство на града не е успяло да изгради такова нещо с пари от Европа по Оперативна програма "Околна среда". В момента търсим алтернативни източници, за да финансираме тези проекти и така да наваксаме пропуснатото. Убеден съм, че ще намалим свлачищните процеси още повече, ако всяка капка дъжд, която пада над Оряхово, бъде уловена и отведена по подходящия път до Дунава. Тези наблюдения ги доказва първият етап от канализацията.

Но е изключително трудно за това да се намери финансиране сега, 10 години по-късно. Защото този период, в който ЕС е давал сериозни средства за подобни обекти, е минал без нас. В Оряхово не са успели да привлекат европейското финансиране. Затова сега ни е трудно.

Какво правите тогава?

Налага се от няколко министерства да кандидатстваме, да търсим по малко средства, които да обединим, за да направим нещо голямо. И най-вече: да изградим нешо важно и необходимо за Оряхово.

Изграждането на 7-ма канализационна шахта, подмяната на дъждовната и блитовата канализация са най-важните обекти, които градът ни е получил през последните 20-30 години. Въпреки че хората се радват на парка, значимостта на сегашната инвестиция е огромна. Осъзнавам, че създаваме дискомфорт на гражданите, тъй като е разкопано и трябва да се асфалтира, но когато приключим, хората ще бъдат доволни. Защото направената сега инвестиция ще реши проблемите ни с години наред и най-вече ще излекува голямата болка на Оряхово - свлачищата.

Всичките ни действия на мен и моя екип са насочени към решаването на най-голямата болка на Оряхово - свлачищата.

Благодарение на хората, от този невероятно добър екип, на който разчитам, успяхме да защитим за финансиране в канализацията да има не една, а две тръби.

А каква е разликата?

Това означава, че по едната се събира дъждовната вода, а по другата - водата, която ще постъпва в пречиствателната станция. Разделянето на битова и дъждовна канализация е много важно нещо, защото дъждовната ще бъде отвеждана в река Дунав. Другата ще отива в пречиствателната станция за обработка. Така при нас няма да се натоварва пречиствателната станция с дъждовна вода, с което няма да се оскъпяват разходите по пречистване. Макар и трудно, успяхме да убедим финансиращия орган, че да има две тръби в канализацията е важно.