България

Иманяри пробвали да продадат златен венец от съкровище за 2 млн. евро (Видео)

  11.10.2018 14:02             
Иманяри пробвали да продадат златен венец от съкровище за 2 млн. евро (Видео)

Престъпна група от 4-ма, сред които и агент на ДАНС, били заловени по време на сделка, при която искали да продадат златен венец за два милиона евро. Това стана ясно на извънреден брифинг на спецпрокуратурата и службите.

В края на юли била получена информация от ДАНС в ГДБОП, че се готви сделка с културно-исторически ценности. В понеделник службите са реагирали по неотложност и първоначално са задържали седем души в Симеоновград, които се опитали да продадат 400 гр. златен венец от античността.

На четирима от тях, сред които и агент от ДАНС, са им повдигнати обвинения за участие в банда, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Те имат и обвинения, че предлагали за отчуждаване движими културни ценности, каза прокурорът, който разследва случая Сийка Милева.

По време на пресконференцията тежко въоръжени мафиоти от ГДБОП пазеха културните ценности, задържани от групата. Изложени бяха, освен златния венец, две гривни. 

Задържаните предмети подсказвали висок статус.

Зам.-директор на института по археология към БАН Христо Попов каза, че артефактите са уникални и най-вероятно датират от втората половина на 4 век преди новата ера.

"Откъде е придобита тази иманярска находка тепърва ще установяваме", каза зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Предполага се, че сделката за златния венец е била с чужденци. Тъй като и преди имало опит съкровището да бъде изнесено в Турция. Ролята на служителя на ДАНС била да координира срещите на иманярите с купувачи. Той е проверявал надеждността им, обясни Гешев.

Трима от обвинените са осъждани. 

Днес от спецпрокуратурата ще поискат постоянен арест от съда на обвинените.

24часа

https://www.youtube.com/watch?v=nwtWHVCsfZ0