Konkurent
ТДМ

Събития

Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана

2018-10-11 15:00 622 0

Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана
Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана

Копие на писмо от архиепископ Стефан Княжевич до кардинал Буонавизи от 8 май 1689 година, съхранявано във Ватикана, показа в изложба държавният архив в Монтана. В писмото се описва  положението на бежанците след Чипровското въстание и готовността им да продължат борбата.

„ …но ние всички вярваме в Божията сила и в успехите на Негово Императорско величество, за да се завърнем скоро в нашата Родина, макар и опустошена”, пише софийският архиепископ Княжевич. Той уверява кардинала,  че ако християните, които са хора образовани, се обединят с императорските войски успехът срещу общия враг може да бъде постигнат.

В изложбата, освен копията на писма и карти от преди три века, са показани и архивни документи от честванията на Чипровското въстание през 1938 , 1968 и  1988 година.   Събитието е организирано по повод 55- годишнината от създаването на Държавен архив Монтана.

Специално за него в града престигнаха онкологът професор д-р Иван Гаврилов, който е един от големите дарители и историкът  проф. Христо Матанов.

 „Ако ние нямаме родова памет, нищо няма да се случи в тази държава и няма да имаме бъдеще. В сградата на архива  се съхранява нашата родова памет и нека тя се обогатява,  и най-важното - младите хора да я носят в сърцата си. Беловласите предават любовта към родината, но младите са барута, който ще я възпламени”, каза професор Гаврилов и пожела на учениците, дошли на изложбата, да се водят от  максимата на един келстки войн, на която се натъкнал неотдавна. Тя била изписана върху меч, намерен в крепостта на българския велможа Кракра край град Перник. Надписът върху меча гласи: „Аз не се боя от Времето, Аз съм Времето”.

Професор Гаврилов е сред най-големите дарители на църкви и манастири, музеи, на архива, както и на училища. Той е почетен гражданин на Монтана.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Топлим се с газ от  отпадни продукти
2019-05-23 05:00
97 0
Наскоро бе обявено, че фирмата „Валтер Къмпани“ е взела под наем едно от съоръженията на “Топлофикация – Враца” ЕАД и в момента осъществява мащабен проект…

В новия брой на
2019-05-22 22:00
177 0
- „Точат“ ни сметките с вируси по е-пощата; - Осигурен е транспорта до връх Околчица; - Богата празничната програма за 24 май; - Над 250…

Оратория „Христо Ботев
2019-05-22 21:00
101 0
 В навечерието на Деня на българската просвета и култура във Враца ще звучи едно от най-мащабните произведения, посветени на подвига на поета-революционер Христо Ботев. Десетки…

Касова продукция гледат във Враца – иде мюзикълът „Котки“
2019-05-22 20:00
168 0
Една от най-касовите продукции, поставяни накога на сцена, ще бъде показана във Враца. Мюзикълът „Котки“ от Андрю Лойд Уебър ще се изиграе на голямата сцена…

актуален брой на вестник Конкурент