Konkurent
ТДМ

Събития

Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана

2018-10-11 15:00 530 0

Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана
Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана

Копие на писмо от архиепископ Стефан Княжевич до кардинал Буонавизи от 8 май 1689 година, съхранявано във Ватикана, показа в изложба държавният архив в Монтана. В писмото се описва  положението на бежанците след Чипровското въстание и готовността им да продължат борбата.

„ …но ние всички вярваме в Божията сила и в успехите на Негово Императорско величество, за да се завърнем скоро в нашата Родина, макар и опустошена”, пише софийският архиепископ Княжевич. Той уверява кардинала,  че ако християните, които са хора образовани, се обединят с императорските войски успехът срещу общия враг може да бъде постигнат.

В изложбата, освен копията на писма и карти от преди три века, са показани и архивни документи от честванията на Чипровското въстание през 1938 , 1968 и  1988 година.   Събитието е организирано по повод 55- годишнината от създаването на Държавен архив Монтана.

Специално за него в града престигнаха онкологът професор д-р Иван Гаврилов, който е един от големите дарители и историкът  проф. Христо Матанов.

 „Ако ние нямаме родова памет, нищо няма да се случи в тази държава и няма да имаме бъдеще. В сградата на архива  се съхранява нашата родова памет и нека тя се обогатява,  и най-важното - младите хора да я носят в сърцата си. Беловласите предават любовта към родината, но младите са барута, който ще я възпламени”, каза професор Гаврилов и пожела на учениците, дошли на изложбата, да се водят от  максимата на един келстки войн, на която се натъкнал неотдавна. Тя била изписана върху меч, намерен в крепостта на българския велможа Кракра край град Перник. Надписът върху меча гласи: „Аз не се боя от Времето, Аз съм Времето”.

Професор Гаврилов е сред най-големите дарители на църкви и манастири, музеи, на архива, както и на училища. Той е почетен гражданин на Монтана.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Коледари пяха на областен управител СНИМКИ
2018-12-18 22:25
50 0
Децата от ДГ „Европейчета” посетиха Областна администрация – Враца по повод наближаващите Коледни и Новогодишни празници. Те бяха посрещнати от областния управител Малина Николова и…

В новия брой на
2018-12-18 22:00
117 0
- Александър Петров от Враца спечели 100 000 лева от „Еврошанс“; - Хотелите в Монтанско са празни през зимата; - Малки коледари гостуваха в Областна…

Коледен благотворителен концерт в училище „Козма Тричков” СНИМКИ
2018-12-18 21:00
271 0
Благотворителен коледен концерт под надслов „Ние – за нас“ събра ученици, родители и учители от врачанското училище „Козма Тричков“ в навечерието на светлите християнски празници. Събитието се…

По коледа се случват чудеса в Борован
2018-12-18 20:00
453 0
Днес бяха избрани пет  деца, които кмета на община Борован инж. Десислава Тодорова ще зарадва със подаръци. Инициативата на инж.Десислава Тодорова „По коледа се случват…

актуален брой на вестник Конкурент