Konkurent
ТДМ

Събития

Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана

2018-10-11 15:00 462 0

Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана
Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана

Копие на писмо от архиепископ Стефан Княжевич до кардинал Буонавизи от 8 май 1689 година, съхранявано във Ватикана, показа в изложба държавният архив в Монтана. В писмото се описва  положението на бежанците след Чипровското въстание и готовността им да продължат борбата.

„ …но ние всички вярваме в Божията сила и в успехите на Негово Императорско величество, за да се завърнем скоро в нашата Родина, макар и опустошена”, пише софийският архиепископ Княжевич. Той уверява кардинала,  че ако християните, които са хора образовани, се обединят с императорските войски успехът срещу общия враг може да бъде постигнат.

В изложбата, освен копията на писма и карти от преди три века, са показани и архивни документи от честванията на Чипровското въстание през 1938 , 1968 и  1988 година.   Събитието е организирано по повод 55- годишнината от създаването на Държавен архив Монтана.

Специално за него в града престигнаха онкологът професор д-р Иван Гаврилов, който е един от големите дарители и историкът  проф. Христо Матанов.

 „Ако ние нямаме родова памет, нищо няма да се случи в тази държава и няма да имаме бъдеще. В сградата на архива  се съхранява нашата родова памет и нека тя се обогатява,  и най-важното - младите хора да я носят в сърцата си. Беловласите предават любовта към родината, но младите са барута, който ще я възпламени”, каза професор Гаврилов и пожела на учениците, дошли на изложбата, да се водят от  максимата на един келстки войн, на която се натъкнал неотдавна. Тя била изписана върху меч, намерен в крепостта на българския велможа Кракра край град Перник. Надписът върху меча гласи: „Аз не се боя от Времето, Аз съм Времето”.

Професор Гаврилов е сред най-големите дарители на църкви и манастири, музеи, на архива, както и на училища. Той е почетен гражданин на Монтана.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Хайредин празнува с театър и музика
2018-10-20 21:00
148 0
Общинската управа на Хайредин е подготвила богата културна програма за предстоящия празник на селото. Тържествата са в два дни – на 26 и 27 октомври.…

Организираха юбилейна вечер за Петър Доневски СНИМКИ
2018-10-20 20:00
100 0
Юбилейна литературна вечер, посветена на 80-та годишнина на Петър Доневски се състоя във Враца. Организаторите на събитието- Народно читалище „Развитие”-Враца, Издателство „Български писател” и Клуб…

Обучаваха деца в седмица на програмирането
2018-10-20 19:00
176 0
Европейската седмица на програмирането (EU Code Week) се проведe от 9 до 16 октомври в читалищната библиотека в Криводол. Инициативата е част от проект „Чиста…

 Важен форум се провежда във Видин
2018-10-20 18:00
266 0
Заместник-кметът на община Видин -Венци Пасков поздрави участниците в годишната конференция на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България. Асоциацията е член…

актуален брой на вестник Конкурент