Konkurent
ТДМ

Събития

Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана

2018-10-11 15:00 570 0

Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана
Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана Документи от архивите на Ватикана дойдоха в Монтана

Копие на писмо от архиепископ Стефан Княжевич до кардинал Буонавизи от 8 май 1689 година, съхранявано във Ватикана, показа в изложба държавният архив в Монтана. В писмото се описва  положението на бежанците след Чипровското въстание и готовността им да продължат борбата.

„ …но ние всички вярваме в Божията сила и в успехите на Негово Императорско величество, за да се завърнем скоро в нашата Родина, макар и опустошена”, пише софийският архиепископ Княжевич. Той уверява кардинала,  че ако християните, които са хора образовани, се обединят с императорските войски успехът срещу общия враг може да бъде постигнат.

В изложбата, освен копията на писма и карти от преди три века, са показани и архивни документи от честванията на Чипровското въстание през 1938 , 1968 и  1988 година.   Събитието е организирано по повод 55- годишнината от създаването на Държавен архив Монтана.

Специално за него в града престигнаха онкологът професор д-р Иван Гаврилов, който е един от големите дарители и историкът  проф. Христо Матанов.

 „Ако ние нямаме родова памет, нищо няма да се случи в тази държава и няма да имаме бъдеще. В сградата на архива  се съхранява нашата родова памет и нека тя се обогатява,  и най-важното - младите хора да я носят в сърцата си. Беловласите предават любовта към родината, но младите са барута, който ще я възпламени”, каза професор Гаврилов и пожела на учениците, дошли на изложбата, да се водят от  максимата на един келстки войн, на която се натъкнал неотдавна. Тя била изписана върху меч, намерен в крепостта на българския велможа Кракра край град Перник. Надписът върху меча гласи: „Аз не се боя от Времето, Аз съм Времето”.

Професор Гаврилов е сред най-големите дарители на църкви и манастири, музеи, на архива, както и на училища. Той е почетен гражданин на Монтана.

 

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Дейвид Славчев представя в Ружинци „Само за мъже“
2019-02-17 19:00
20 0
Директорът на видинския театър Дейвид Славчев много бързо доказа, че умее да прави мениджмънт и тръгна на турне с продукцията на местната трупа. В рамките…

Търновският театър идва в Монтана с „Влажалец”
2019-02-17 18:00
39 0
Една от българските театрални класики – комедията „Вражалец“ от Ст. Л. Костов, превърната в мюзикъл, ще гостува в Монтана на 26 февруари. Музикално-драматичен театър „Константин…

Млад лекар лекува безплатно в селата на Северозапада
2019-02-17 17:00
745 0
Много български лекари отиват в чужбина. Шеип Панев също заминава, но вместо за Западна Европа поема към изоставените села на Северозападна България. За да лекува…

Веселие обзе Сланотрън заради Трифон Зарезан СНИМКИ
2019-02-17 16:00
142 0
С много веселие отбелязаха Трифон Зарезан и жителите на село Сланотрън. Тържеството се организира от Народно читалище “Светлина-1926“, младежки клуб „Минерал“ и кметството. Секретарят на…

актуален брой на вестник Конкурент