Събития

КНСБ: Над 58% от работещите врачани не са доволни от заплатите си

  11.10.2018 10:58             
КНСБ: Над 58% от работещите врачани не са доволни от заплатите си

Анкета „Достойно ли е оценен вашия труд?“ беше проведена от Регионалния съвет на КНСБ – Враца, по случай 7 октомври – Световния ден за достоен труд.

Проучването бе направено в периода от 5 до 9 октомври, а синдикатите за пореден път отчетоха, че основният проблем на работниците и служителите в региона са ниските доходи. Едва 14.7 %  са доволни от тях, 26.47%  са донякъде доволни, а 58.82%  -  не са.

„Не можем да пропуснем факта, че хората, удовлетворени от заплащането си, работят в реалния сектор, а най-недоволни са тези в бюджетния.

Според проучването ни, висок процент от хората – 91.18% -  харесват професията, която упражняват и не желаят да сменят работата си. Или просто са доволни, че имат законна работа, където се спазват всичките им трудови и осигурителни права”, разкриват от КНСБ.

41.18% от анкетираните смятат, че обществото оценява тяхната професия, но само 29.41% се чувстват оценени от работодателя.

Сравнително високо се оценяват отношенията с работодателите – цели 73,53% ги оценяват като добронамерени, а работната среда харесват половината от анкетираните.

„Очевидно, местните работодатели съзнават проблема с все по-честата липса на кадри и се стараят да задържат добрите работници,  ако не с адекватно заплащане, то поне с добро отношение. Интересно, докога ще успяват...?”, коментират от Регионалния съвет на КНСБ – Враца.