Събития

Във Видин отбелязаха Денят на българските архиви

  11.10.2018 10:36             
Във Видин отбелязаха Денят на българските архиви

Денят на българските архиви - 10 октомври бе отбелязан във Видин с представяне на документалната изложба „В изгнание”. Тя е посветена на 80-годишнината на Симеон Сакскобургготски и в нея са показани документи, дарени лично от него на Национален архивен фонд. Изложбата включва и снимки от живота на Симеон II и неговото семейство.

В експозицията на Държавен архив - Видин са включени също документи и снимки от лични и учрежденски фондове: писма и телеграми, разменяни между княз Фердинанд, цар Борис III и видинчани. Гостите имаха възможност да разгледат и летописната книга, в която е записано повишаването на успеха на всички ученици в царството по повод раждането на Симеон II.

На събитието присъстваха заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков, заместник областният управител на Област Видин Анжело Методиев, заместник-председателят на Държавна агенция ”Архиви” Румен Борисов и Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил.

Пасков връчи поздравителен адрес на началник отдел Държавен архив Видин Светлана Кръстева, от името на кмета на Общината Огнян Ценков: ”Приемете моите най-сърдечни поздрави по повод 10 октомври – Професионалния празник на българските архивисти! На вас дължим опазването и съхранението на документалното богатство в област Видин и бъдете сигурни, че сме ви признателни за това! Необходимостта от труда ви доказва, че усилията си струват. Пожелавам ви да бъдете здрави, удовлетворени и горди с всекидневната си работа, от която имат нужда институции и граждани!” - пише в адреса.

Светлана Кръстева благодари за доброто партньорство и взаимодействие между Държавен архив - Видин и Общината. По повод празника тя награди дарители, допринесли за обогатяване на Видинския архивен фонд.