Здраве

9 признака за отравяне на кръвта

  29.09.2018 10:11             
9 признака за отравяне на кръвта

Кръвната инфекция е смъртоносна болест. По правило е много трудно да се диагностицира в ранните етапи. Въпреки че е възможно кръвното отравяне да се лекува с антибиотици, то всеки втори случай завършва фатално.

Главната причина за това е, че не е открит навреме. Точно заради това е необходимо да научите кои са ранните признаци за отравянето на кръвта, за да хванете инфекцията навреме и да успеете да спасите здравето и живота си. А може би не вашият, а този на най-близките ви хора. Следващите редове е добре да бъдат прочетени от абсолютно всеки. 

Треска

Сепсисът настъпва, когато бактериална инфекция навлезе в кръвообращението. И като правило, първият отговор на тялото към такова увреждане е рязкото повишаване на телесната температура. Често това не е придружено с други симптоми. Ако дълго време имате треска - по-добре отидете до лекаря си.

Много ниска температура

В същото време има чести случаи, когато проникването на инфекция в кръвта причинява противоположния ефект и тялото реагира с ниска телесна температура. Това също е много сериозен сигнал, който в никакъв случай не може да бъде пренебрегнат: лекарите предупреждават, че кръвното отравяне, придружено от ниска температура, като правило, е по-трудно за лечение.

Втрисане

Това е често срещан високотемпературен сателит, който от своя страна е симптом на инфекция на кръвта. Особено важно е да се съобщава за студени тръпки на лекаря, тъй като това усещане е субективно и не може да бъде открито по време на медицински преглед. Не забравяйте да поискате помощ!

Болки в тялото

Друг коварен симптом на отравяне на кръвта, който лесно може да се обърка с настинка или грип, е усещане за болка. При сепсис болката може да се разпространи по цялото тяло, а може да се локализира и, в която и да е част на тялото. Ако почувствате необяснима болка, не забравяйте да се консултирате с лекар възможно най-скоро!

Ниско кръвно налягане

Това е един от най-сериозните симптоми на отравяне на кръвта, което най-често показва, че инфекцията вече е проникнала много дълбоко и започва септичен шок. В това състояние кръвоносните съдове губят еластичността си. Важно е да предприемете действия възможно най-скоро, ако вашето високо налягане е под 100.

Бърз пулс

При сепсис тялото се опитва да ускори притока на кръв с надеждата да се отърве от инфекцията по-рано. Обикновено сърцето започва да бие много по-бързо. Следователно честота на пулса ви надхвърля 90 удара в минута. Това може да е признак за инфекция на кръвта. Не го пренебрегвайте, посетете лекар възможно най-скоро!

Задух

Недостигът на въздух с дихателна честота над 22 вдишвания в минута е друг признак на отравяне на кръвта. Факт е, че една от най-честите причини за сепсис е пневмония, при която по-малко кислород влиза в кръвта. Но дори и ако инфекцията не е локализирана в белите дробове, тъй като болестта прогресира, нуждата на организма от кислород се увеличава и следователно дишането също става по-често. Ето защо е важно да се консултирате с лекар възможно най-скоро - това може да ви спаси живота!

Бледост

Запазвайки мозъка и сърцето, тялото може да намали притока на кръв към онези органи, които счита за по-малко "важни", например, за кожата. Също така, видим симптом на инфекция на кръвта може да бъде обливането със студена пот. Не забравяйте да съобщите на лекаря, ако забележите бледност в себе си или в близките си хора, особено ако налице е и някой друг от изброените вече симптоми!

Слабост и сънливост

Най-често този симптом на инфекция на кръвта е типичен за възрастните пациенти, но това се случва и при по-млади хора и дори деца. Ниското кръвно налягане най-често предизвиква усещане за умора.

jenata.blitz.bg