Свят

20-годишна гризеше ноктите си и за малко не умря в страшни мъки (СНИМКИ 18+)

  24.09.2018 07:07             
20-годишна гризеше ноктите си и за малко не умря в страшни мъки (СНИМКИ 18+)

Четири години подред 20-годишната студентка Кортни криела палеца на дясната си ръка от приятеля й, познатите и семейството й. И така до средата на юли, когато решила да иде на кожен лекар. 

Причината е, че през последните четири години нокътят й започнал да посинява, а малко след това станал изцяло черен.

„През цялото време бях с изкуствени нокти, за да го скрия. Стисках постоянно палеца си в юмрук, за да не го види някои – срамувах се от вида му. Преди месеци обаче и кожата около него започна да придобива странен цвят, затова отидох на дерматолог”, споделя Кортни.

Медикът обаче я пренасочил към пластичен хирург и именно там Кортни научила страшната истина, че има злокачествен тумор.

Студентката по психология била диагностицирана с рядък рак – акрален лениви ден субунгвален меланом. Лекарите й казали, че той може да бъде предизвикан от тежка травма, както и честото хапане на нокти.

Кортни се сетила, че преди четири години била сериозно тормозена в училище и точно тогава почнала да гризе ноктите си, а малко след това се появили и странните симптоми.

От юли насам момичето е претърпяло четири операции, а лекарите й казали, че за да овладеят разпространяването на тумора ще трябва да ампутират палеца й.

Кортни, която е от Нютън Айклиф, Ко Дърхам, но щом започнала да учи се преместила в Голд Коуст, Австралия, споделя, че щом е научила, че гризането на нокти е причинило зловещото й заболяване била направо шокирана.

„Хирурзите, които ме оперираха първия път казаха, че ще трябва да премахнат цялото нокътно легло, а после ще сложат кожна присадка. Казаха, че ще вземат и биопасия, а да разберат разраствали се заболяването”, споделя 20-годишното момиче. 

Медиците й обяснили, че акралният лениви ден субунгвален меланом е вид меланома, който се появява на дланите на ръцете, под ноктите или по ходилата на краката.

Причината за редкия рак не е известна, тъй като не винаги е свързана с честото излагане на слънце, но някои проучвания предполагат, че по-ранната травма - като неправилно рязане на ноктите, гризането им или нараняването им може да провокира с болестта.

Шест седмици след първата операция Кортни отишла в Сидни, защото лекарите не можели да кажат дали биопсията показва рак или не.

„Те направиха още тестове и когато тези резултати бяха готови ми казаха, че това е злокачествен меланом, който е много рядко срещан, особено за някого на моята възраст и още повече с тези размери”, спомня си тя.

Тогава й направили и втора операция, както и нови излседвания. Шест седмици след това Кортни чула още лоши новини – лекарите й казали, че за да спрат разпространяването на рака ще трябва да ампутират целия й палец.

Преди това обаче й направили трета операция, за да изрежат още кожа с надеждата това да спре разпространението на заболяването. Но таи процедура само потвърдила необходимостта от ампутация.

„Щом ми сложила упойката ми казаха, че ако намерят нещо притеснително направо ще отрежат палеца ми. Заспах без да знам дали ще се събудя с пръста си или не. Щом се събудих бях щастлива да видя, че още е там”, спомня си Кортни.


„За щастие успяхме да овладеем разпространението на рака. Затова не се наложи да го ампутираме”, казали й лекарите, който обаче потвърдили, че зловещото й заболяване е причинено от гризането на ноктите й.

„Това преобърна живота ми. Сега няма да мога да пиша журнали, а много обичам да го правя. Няма да мога и да уча цяла година – ще се наложи да отложа дипломирането ми. Но най-важното е, че семейството и приятелят ми са до мен. Дори не подозирах какво съм си причинила сама от един уж невинен вреден навик – гризане на нокти. Затова моля всички – не го правете, опасно е, аз съм живото доказателство за това”, призовава Кортни. / jenata.blitz.bg