Свят

Българката "джендър" Марти се самоуби с кафе в Кардиф

  23.09.2018 07:34             
Българката \

Млада жена, за която роднините й твърдят, че е "родена в грешното тяло" умря след предозиране с кофеин, пише PlymothLive. Марти Марианова Драгонова (изписано е "Dragonova", навярно правилното е Драганова) консумирала смъртоносно количество кофеин и таблетки на 29 май.

На съдебното заседание бе казано, че Марти е родена жена, но 20-годишната е казала на семейството и приятелите си, че от ранна възраст е била мъж и е родена в неправилно тяло.

Марти беше диагностицирана с полова дисфория от общопрактикуващ лекар през 2017 г. и бе отнесена до клиника за специализиране на полова идентичност.

Студентката от университета в Кардиф разказала на семейството и приятелите си за плановете за промяна на пола и започнала да спестява пари за процедурите.

Доказателствата, получени при разследването, разкриват подробно как съквартирантката на Марти разказва, че е чувала плач и силни удари, идващи от стаята на Марти в Талибонт Север, около 23 часа на 29 май.

Тя и друга съквартирантка отишли да проверят Марти и видели, че вратата на спалнята е отворена.

В свидетелските си показания първата съквартирантка казва: "Виждах я в банята и можех да видя, че е болна."

"Течеше кръв от носа й. Мислех, че е пияна, тъй като работи в бар, затова си помислих, че след работа може и да е пила няколко напитки.

"Свързах се със сигурността и казах на [втората съквартирантка] да се обади на 999. Исках да поставя в позиция за възстановяване и опитах да й помогна, както беше на пода на банята.

Проверих за пулс, но беше минимален.

Персоналът на Университетската болница в Уелс се опитвал да съживи родената в България, повече от два часа, но студентката беше обявен за умряла малко след 2 часа на 30 май.

Патологът д-р Катрин Фрейвър каза на заседанието, че нивото на кофеин на Марти е било 443 mg на литър кръв.

Тя сравнява това с нивото на кофеина на някой, който би изпил една чаша кафе, чието ниво на кофеин би било около 3 mg на литър кръв.

Тя добавя: "443mg на литър се смята за фатално."

Най-вероятната причина за смъртта е токсичността на кофеина.

На съдебното заседание се казва, че в стаята на студентката са открити две бележки, написани на английски и български, в които Марти обсъжда дисфорната полова принадлежност.

В писмено изявление, предоставено на съда, бащата на Марти Мариан Драгонов разказва, че Марти имала "интерес към езици, особено английски и френски език" и добавя, че е искала да учи във Великобритания от години.

Разследващият Грейм Хюз казва, че е ясно, че Марти е възнамерявала да отнеме собствения си живот.

Той свидетелства: "На 29 май тя е консумирала изключително високо количество кофеин с намерението да прекрати собствения си живот. Моето заключение е, че смъртта й е самоубийство."

Превод: БЛИЦ