България

Повече от 50 000 асансьора у нас - опасни!

  22.09.2018 20:13             
Повече от 50 000 асансьора у нас - опасни!

Половината асансьори от общо над 100 хил. у нас са без задължителните аварийни телефони, алармираха от браншовата асоциация. Държавата е спряла едва четири от началото на годината.

В случай на блокиране в асансьора, трябва да натиснете копчето на т.нар. „авариен телефон”, с който да се свържете с фирмата по поддръжката. Това на практика е невъзможно на повечето места в страната.

При наша проверка в един блок аварийно устройство няма. Асансьорът е на повече от 50 години и често засяда. От етажната собственост не могли да съберат парите за телефона – около 400 лв., а глобата за липсата му е 500 лв.

От началото на годината държавният технически надзор е направил над 6200 проверки, а е спрял едва четири асансьора. „Технически надзор осъществява контрол само на асансьорите в административните и обществени сгради. В жилищните сгради технически надзор се осъществява от лица, получили лицензи за осъществяване на надзора”, коментира Антоанета Генова от ДАМТН.

Според главния секретар на Българската асансьорна асоциация ако се направи щателна проверка на 80 хил. асансьора в страната… 80 хил. асансьора ще бъдат спрени незабавно, информира bTV.

За последните три години инцидентите с асансьори са се увеличили двойно. Тази седмица в асансьор в Кюстендил почина дете, а вчера в товарен подемник трима пострадаха в Бургас.

Blitz.bg