Събития

Тийнейджърка от Монтана свири в "Карнеги Хол" в Ню Йорк

  21.09.2018 15:06             
Тийнейджърка от Монтана свири в \

16-годишната Анна Мария Арсенова от Монтана ще свири на 31 октомври в Карнеги Хол в Ню Йорк. Тя спечели първа награда в категория „пиано” на Golden Classical Music Awards - Ню Йорк. Галаконцертът на призьорите е в световно известната концертна зала в края на следващия месец.
Анна – Мария учи в природо-математическата гимназия в Монтана. През тази година е отличена с с 5 призови места на национални и международни музикални конкурси. През последните два месеца  талантливата пианистка завоюва първо място на Grand Prize Virtuoso – Брюксел и свири на концерта на победителите в Центъра за изящни изкуства в белгийската столица. Сега й предстои да излезе на сцената на Карнеги Хол.
Концертната зала в центъра на Манхатън е построена през 1891 година  от филантропа Андрю Карнеги. Открита е официално с концерт, дирижиран от Чайковски. 
Днес Карнеги Хол е едно от най – престижните места за представления в жанра на класическата и поп музиката. В Карнеги Хол има своя собствена програма за изкуство. В рамките на една година на нейната сцена се провеждат повече от 250 представления. 
В едно от тях ще участва и талантливото момиче от Монтана. Анна – Мария е носител на специалната стипендия на община Монтана за тази година. Тя е изпратила благодарствено писмо до кмета  Златко Живков, в което изразява признателността си за доверието и подкрепата. С парите от стипендията тя е успяла да осигури участието си в престижния конкурс.
„За мен е чест и привилегия да постигам все по-високи успехи в сферата на изкуството и допринасям за развитието на културата в моя роден и обичан град – Монтана”, пише Ана- Мария. 
Тя е носител и на специалната награда „Изгряващ талант” на фондация „Енчо Кeрязов”.
Анна – Мария е ученичка на пианистката Мариана Цолова и Школdта по изкуствата в Монтана.