България

НС реши: Нова социална помощ за децата сираци

  21.09.2018 13:21             
НС реши: Нова социална помощ за децата сираци

Нов вид социална помощ ще получават децата сираци от началото на 2019 година. Това реши НС при гласуването на първо четене на поправките в Закона за семейните помощи за деца. Те бяха гласувани единодушно и бяха подкрепени от всички 95 народни представители в пленарна зала.

Става дума за онези деца, които са един или с двама починали родители, но нямат право на наследствена пенсия, заради липсата на осигурителен стаж на техните родители.

 Новата вид помощ ще се дава на живия родител или на настойника на детето. Има обаче редица условия за нейното отпускане. Сред тях са детето да не живее извън семейната среда, да има задължителна имунизация, да посещава редовно детска градина или училище, до завършване на средното образование, но не повече от 20-годишна възраст.

 Вместо от НОИ тези средства ще се поемат от държавния бюджет.

Светлана Ангелова от ГЕРБ пък подчерта, че от поправките ще засегнат около 5600 деца, а според изчисленията ще са нужни около 4 млн. лева. Тези пари са предвидени в проекта за бюджет на социалното ведомство, увери Ангелова.

Ангелов изтъкна,  че размерът на помощта се определя всяка година със закона за бюджета и немя да е по-малка от тази за предходната година и по-голяма от персоналната пенсия, която в момента е около 113 лева. По думите й с тези промени ще се реши един дългогодишен проблем. Тя припомни, че в КСО има възможност за получаване на персонални пенсии, но за тях има сериозни ограничения  и изискване за годишен доход, който да е по-малък от гарантирания минимален доход през последните 12 месеца. Доскоро той е бил 65 лева, а от началото на 2018 г, той вече е 95 лева. Това по думите на Ангелова означава, че прагът за родител с едно дете е 150 лева, а за две деца – 225 лева.. Според нея този праг е много нисък и не всички деца имат право да получат персонална пенсия. Според статистиката децата и младежите под 20 години с един родител са над 29 900, а 644 са с двама починали родители. Според данните на НОИ пък през миналата година само 2693 деца до 20-годишна възраст са получили персонални пенсии, а  22 099 са с наследствени. Така остават около 5600 деца без каквато и да била социална подкрепа, изтъкна Ангелова. Тя обясни, че ще има преходен период, през който ще се персоналната пенсия ще бъде прекратена и ще започне изплащането на новата вид помощ.

По време на дебатите от БСП обявиха, че ще подкрепят промените, но изтъкнаха, че сумата на помощта не е залегнала, а всяка година ще се определя от МС. Надя Клиосурска дори изчисли, че при отредените 4 млн. лева за 5600 деца, то това означава, че тя ще е не повече от 115 лева.  „Това ли е по-голямата сума? „ , попита риторично тя, визирайки факта, че в  момента персоналната пенсия е 113 лева. Тя обърна внимание още, че новата семейна помощ за деца се отпуска до 20-годишна възраст на детето, ако то учи, докато в същия закон е фиксирана друга възраст за получаване на наследствена пенсия - 26 г.

Нейният колега Георги Гьоков пък изтъкна, че ще предложат между първо и второ четене поправки,  с които да отпадне подоходния критерий.  Според него трябва да се въведе автоматичен механизъм за определяне на помощта, като например 50 % от линията на бедност. По думите му в България има 30 656 деца-сираци, загубили единия или и двамата родители. Тези, които не получават нищо заради подоходен критерий, са 5864, което едва ли ще събори бюджета на държавата.

От ДПС също подкрепиха измененията,защото така ще се поправи една несправедливост. Те са съгласни и с едно от условията – детето да посещава редовно забавачка или училище.  Хасан Адемов пък  отбеляза, че това са първите стъпки за изваждането на персоналните пенсии от НОИ и ДОО към системата за социалното подпомагане. Това според него ще редуцира трансферите от МФ и ще стане ясно кой колко плаща. ДПС също си запазиха правота да внесат поправки между 1-во и 2-ро четене.

Срокът между двете четения ще е три дни, гласуваха още депутатите.

монитор