България

Игнат Канев: „Бих запитал успелите българи, кога за последен път са били в Родината?”

  21.09.2018 11:46             
Игнат Канев: „Бих запитал успелите българи, кога за последен път са били в Родината?”

„Бих запитал успелите българи в чужбина, кога за последен път са били в Родината? Лично за мен, България винаги е била много голяма, покрай нея и аз навсякъде съм се чувствал голям! България за мен е всичко!”. Това заяви в Русенския университет „Ангел Кънчев” канадският бизнесмен и меценат от български произход Игнат Канеф. 92-годишният нашенец от русенското село Горно Абланово, който по създала се вече традиция отбулязва в родното си място поредния си рожден ден. Канеф лично връчи Международните стипендии от по 3500 канадски долара, нокещи неговото име, на четирима студенти отличници от университета.

Във вторник бизнесменът ще присъства и на официалното освещаване на новото отделение по Трансфузионна хематология в Университетска болница „КАНЕВ“, което е изградено изцяло със средства, дарени от фондация „Игнат Канев“, като дадените от него досега на Русенската болница са около 1 милион долара. Меценатът бе дарител и за изграждането през 2013 година в Русенския университет на корпуса „Канев център”, в чиято зала се провеждат много международни конференции, театрарни постановки и концерти.

„Много съм доволен, че сградата живее пълноценен живот, отлично се поддържа и управлява, поздравяват ме българи от цял свят, които са гостували в Русе”, каза Игнат Канев. Той е напуснал България на 14 години през 1941 г., живял и работил в Германия и Австрия, преди през 1951 г. д с еустанови в Канада. „Животът ми беше много интензивен, 25 години не съм обядвал на маса, носех си обяда в ръка по строежите”, разказа Канев. Той обясни, че в Русе инвестира пари в направленията образование и здравеопазване, защото такава е уговорката му с финансовите власти в Канада.

24часа