Konkurent
ТДМ

Здраве

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

2018-10-05 04:00 1161 0

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато заболяване, което е предизвикано от миниатюрни гъбички и понякога е много опасно за белите дробове, съобщава Франс прес. „Това е голям проблем за общественото здравеопазване – болестта не е видима за населението и медицинския корпус“, заяви френската експертка д-р Сандрин Годе.

Тя призова за мобилизиране срещу хроничната белодробна аспергилоза в рамките на международен конгрес на Европейското дружество за респираторни болести в Париж.

„Сегашните публикации сочат, че 3 милиона души в света, 240 000 от които във Франция, страдат от заболяването, но в действителност броят на засегнатите вероятно е значително по-голям“, каза тя. Виновникът е изключително разпространената гъбичка Aspergillus.

Тавани, климатици, влажни помещения, като бани, кухни са местата, където тя се среща. „Тя ежедневно се вдишва – отбеляза д-р Годе. – Щом се появят черни петна по стените, там има от въпросните гъбички“.

За повечето хора те са безвредни. Отдавна обаче е известно, че тези гъбички са заплаха за пациентите с крехко здраве, по-специално за онези, които са с отслабена имунна система или са прекарали друго белодробно заболяване – туберкулоза, белодробен рак. Специалистите вече смятат, че гъбичките Aspergillus са заплаха за далеч повече хора, отколкото се предполагаше досега.

„Застрашени са също хора, които страдат от астма или имат малък белег в белите си дробове, останал от едновремешна инфекция, например от пневмония“, поясни д-р Годе.

Blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Каква е ползата от яденето на изсъхнали сополи - ново сензационно откритие
2018-12-13 04:00
340 0
Яденето на сополи, макар че се счита за неприлично, всъщност се оказва полезно. Хората смятат, че е проява на лош вкус ако си бъркаме в…

Кардиолози установиха смъртоносен риск от дългото спане
2018-12-12 04:00
392 0
Международен екип от учени проведе обширно проучване и установи колко трябва да трае здравият сън, като отклоненията от тези норми имат изключително сериозни последици за…

Лекари изчислиха оптималната продължителност на съня
2018-12-11 04:00
623 0
Ново проучване установи по колко часа на ден е добре да спите, за да не увеличите вероятността от преждевременна смърт.  Експертите са на мнение, че…

13 причини да пием преварена вода
2018-12-08 04:00
706 0
Всички сме чували, че сутрин е много полезно да се пие топла вода, но някои никога не са изпробвали. Всъщност е толкова лесно и не…

актуален брой на вестник Конкурент