Konkurent
ТДМ

Здраве

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

2018-10-05 04:00 1079 0

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато заболяване, което е предизвикано от миниатюрни гъбички и понякога е много опасно за белите дробове, съобщава Франс прес. „Това е голям проблем за общественото здравеопазване – болестта не е видима за населението и медицинския корпус“, заяви френската експертка д-р Сандрин Годе.

Тя призова за мобилизиране срещу хроничната белодробна аспергилоза в рамките на международен конгрес на Европейското дружество за респираторни болести в Париж.

„Сегашните публикации сочат, че 3 милиона души в света, 240 000 от които във Франция, страдат от заболяването, но в действителност броят на засегнатите вероятно е значително по-голям“, каза тя. Виновникът е изключително разпространената гъбичка Aspergillus.

Тавани, климатици, влажни помещения, като бани, кухни са местата, където тя се среща. „Тя ежедневно се вдишва – отбеляза д-р Годе. – Щом се появят черни петна по стените, там има от въпросните гъбички“.

За повечето хора те са безвредни. Отдавна обаче е известно, че тези гъбички са заплаха за пациентите с крехко здраве, по-специално за онези, които са с отслабена имунна система или са прекарали друго белодробно заболяване – туберкулоза, белодробен рак. Специалистите вече смятат, че гъбичките Aspergillus са заплаха за далеч повече хора, отколкото се предполагаше досега.

„Застрашени са също хора, които страдат от астма или имат малък белег в белите си дробове, останал от едновремешна инфекция, например от пневмония“, поясни д-р Годе.

Blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
  Любопитно и полезно за орехите
2018-10-20 04:00
268 0
Сурови или печени, орехите са любимо лакомство и верен спътник в рецептите за редица кексове, торти и сладкиши. Дано не сте алергични. Освен много вкусни…

Пет продукта за здраво сърце, които досега бяха отричани
2018-10-19 04:00
560 0
Бадеми, сьомга, тъмен шоколад, червено вино - добре известно е, че всички тези продукти са полезни за сърцето. Последните два, разбира се, в умерени количества. …

Нова медицинска техника може да каже кога се страхувате
2018-10-18 10:20
466 0
Столовете на всеки високотехнологичен стоматологичен център ще регистрират нивата на стрес на пациентите и ще се опитат да стандартизират стоматологията. Представете си, че столът…

5 развенчани мита за здравето и фитнеса
2018-10-18 04:00
357 0
В популярната култура и фитнес индустрията битуват много митове и доста хора попадат в капана, вярвайки сляпо в тях, пише Visualistan. Ако някой ви каже,…

актуален брой на вестник Конкурент