Konkurent
ТДМ

Здраве

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

2018-10-05 04:00 1220 0

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато заболяване, което е предизвикано от миниатюрни гъбички и понякога е много опасно за белите дробове, съобщава Франс прес. „Това е голям проблем за общественото здравеопазване – болестта не е видима за населението и медицинския корпус“, заяви френската експертка д-р Сандрин Годе.

Тя призова за мобилизиране срещу хроничната белодробна аспергилоза в рамките на международен конгрес на Европейското дружество за респираторни болести в Париж.

„Сегашните публикации сочат, че 3 милиона души в света, 240 000 от които във Франция, страдат от заболяването, но в действителност броят на засегнатите вероятно е значително по-голям“, каза тя. Виновникът е изключително разпространената гъбичка Aspergillus.

Тавани, климатици, влажни помещения, като бани, кухни са местата, където тя се среща. „Тя ежедневно се вдишва – отбеляза д-р Годе. – Щом се появят черни петна по стените, там има от въпросните гъбички“.

За повечето хора те са безвредни. Отдавна обаче е известно, че тези гъбички са заплаха за пациентите с крехко здраве, по-специално за онези, които са с отслабена имунна система или са прекарали друго белодробно заболяване – туберкулоза, белодробен рак. Специалистите вече смятат, че гъбичките Aspergillus са заплаха за далеч повече хора, отколкото се предполагаше досега.

„Застрашени са също хора, които страдат от астма или имат малък белег в белите си дробове, останал от едновремешна инфекция, например от пневмония“, поясни д-р Годе.

Blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Три сериозни причини никога повече да не използвате смартфон нощем
2019-02-17 04:00
169 0
Всички използваме смартфони 24/7. Дори когато спим, се стараем  да поставим смартфона възможно най-близо до главата си.  Освен това, преди да заспим, сърфираме в интернет,…

9 мита за здравето, които всъщност са верни
2019-02-16 04:00
390 0
Митовете са неизменна част от нашия живот и се сблъскаме с тях всекидневно. Те ни помагат и улесняват, карат ни да живеем по-спокойно и да…

4 причини да не изхвърляме ядката на авокадото
2019-02-15 04:00
437 0
Авокадото е изключително популярно в наши дни. Във всяко авокадо има голяма ядка, която обикновено се изхвърля, но някои хора твърдят, че има ползи за здравето и трябва да…

Мъже, не допускайте тази грешка, за да не пострада пенисът ви
2019-02-14 04:00
912 0
24-годишен мъж, отказващ да сподели името си по обективни причини, пристигнал в Секс клиниката (телевизионно риалити) с оплаквания за невероятни болки по върха на члена,…

актуален брой на вестник Конкурент