Konkurent
ТДМ

Здраве

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

2018-10-05 04:00 1269 0

Опасна гъбичка, за която вероятно не сте чували, дебне в домовете ни!

Чували ли сте за аспергилоза? Става въпрос за малко познато заболяване, което е предизвикано от миниатюрни гъбички и понякога е много опасно за белите дробове, съобщава Франс прес. „Това е голям проблем за общественото здравеопазване – болестта не е видима за населението и медицинския корпус“, заяви френската експертка д-р Сандрин Годе.

Тя призова за мобилизиране срещу хроничната белодробна аспергилоза в рамките на международен конгрес на Европейското дружество за респираторни болести в Париж.

„Сегашните публикации сочат, че 3 милиона души в света, 240 000 от които във Франция, страдат от заболяването, но в действителност броят на засегнатите вероятно е значително по-голям“, каза тя. Виновникът е изключително разпространената гъбичка Aspergillus.

Тавани, климатици, влажни помещения, като бани, кухни са местата, където тя се среща. „Тя ежедневно се вдишва – отбеляза д-р Годе. – Щом се появят черни петна по стените, там има от въпросните гъбички“.

За повечето хора те са безвредни. Отдавна обаче е известно, че тези гъбички са заплаха за пациентите с крехко здраве, по-специално за онези, които са с отслабена имунна система или са прекарали друго белодробно заболяване – туберкулоза, белодробен рак. Специалистите вече смятат, че гъбичките Aspergillus са заплаха за далеч повече хора, отколкото се предполагаше досега.

„Застрашени са също хора, които страдат от астма или имат малък белег в белите си дробове, останал от едновремешна инфекция, например от пневмония“, поясни д-р Годе.

Blitz.bg

коментари
Име*:
Коментар*:
Код за сигурност*:
* Задължителни полета
Учените са открили метод за подобряване на паметта при възрастните хора
2019-05-25 04:00
123 0
Един от основните проблеми на възрастните хора е отслабването на паметта. Възможно ли е да се възстанови и какво трябва да се направи за да…

СЗО обяви трите най-полезни диети
2019-05-24 04:00
287 0
Учени от Световната здравна организация посочиха кои са най-добрите диети.  Специалистите са направили подробен анализ на 41 здравословни хранителни режима, след което са изготвили списък. Диетите се оценявали по…

ТОП 5 на естествените енергийни бомби за тялото
2019-05-23 04:00
419 0
На всеки се е случвало да изпита внезапен глад. Най-лесният начин да го задоволим е да доставим енергия на тялото. Но нека да бъде нещо

Плодовият сок скъсява живота
2019-05-21 04:00
447 0
Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените газирани напитки, тъй като увеличават риска от ранна смърт, съобщи в."Дейли мейл", цитиран от БТА.…

актуален брой на вестник Конкурент