Здраве

Продукти, които помагат за подобряване на слуха

  21.09.2018 08:07             
Продукти, които помагат за подобряване на слуха

Много лесно е да се загуби слухът и може да бъде много трудно да го възстановите, а понякога и невъзможно. Ухото е толкова деликатен орган, че често дори и най-сложните операции не помагат.

Загубата на слуха е истински проблем във всяка възраст. Той е особено голям при възрастните хора, но в последните години и пациенти от 30-40 години страдат все повече.

На първо място сред причините са заболявания на гръбначния стълб: остеохондроза, вертебрална херния. Следва артериална хипертония, церебрално съдово заболяване.

За влошаване на слуха на младите хора допринасят и дългите разговори на мобилния телефон, силна музика, усложнения при респираторни инфекции.

Като цяло лекуването на глухота е невъзможно, но има методи, които подобряват положението. Най-хубавото е, че може да забравите за капките, компресите и други досадни манипулации.

Преди няколко години американски специалисти обаче стигат до удивително заключение: Хората, които след сърдечен удар спазват специална диета за ограничение на холестерола, получили и подобряване на слуха.

Лекарите започнали да провеждат експерименти, по време на които разбрали кои продукти помагат на човек да победи загубата на слух.

В основата на диетата за подобряване на слуха са храни, които понижават нивото на холестерола в кръвта и подобряват кръвоснабдяването на вътрешното ухо. Въпросната диета спомага за подобряване на възприемането на звука с 25-30 децибела!

ПРОДУКТИ, КОИТО ПОДОБРЯВАТ СЛУХА

Цитруси
Всички  плодове, богати на пектин, разтворими фибри, които образуват вискозна маса в стомаха и в резултат на това елиминират холестерола преди да достигне до кръвния поток и да запуши кръвоносните съдове.

Овесени трици
Съдържат бета-глюкани - разтворими фибри, чиито влакна в тялото стават вискозна консистенция и борят лошия холестерол. Можете също така да използвате овесено брашно. Ако в магазините няма брашно, можете да смилате овесената каша в кафемашина и да я добавите в палачинки или пайове.

Моркови
В тях, както и в цитрусовите, се съдържа много пектин. Ето защо морковите помагат да се премахне вредния холестерол от тялото. Достатъчно е да ядете два моркова, за да намалите холестерола с 10% (ако имате доста висок).

Шам фъстък и други ядки
Съдържат фитостероли, естествени растителни вещества, които блокират усвояването на холестерола в кръвта. В допълнение, шам фъстъкът е богат на мононенаситени мастни киселини, влакна и антиоксиданти, вещества, които поддържат здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

Авокадо
Авокадото е източник на мононенаситени мазнини, богати на бета-ситостерол, който намалява холестерола. Ако редовно консумирате салати с авокадо, или го използвате като паста за сандвичи,  ще е възможно да се поддържа нивото на холестерола в препоръчителната нормални граници.

Тиквени семки 
Тиквените семки са богати на много ценно масло, наситено с основни органични киселини: олеинова, линолова, палмитинова и стеаринова. Фитостеролите, калий и магнезий , които се съдържат в тях, подсилват сърцето, а мастните киселини разтварят холестеролните плаки върху съдовете, като по този начин допринасят за възстановяването на слуха.

Също така полезни са нискомаслено месо, риба, карантия, листни зеленчуци, млечни продукти, сушени плодове, зелен чай. Въздържайте се от използването на тлъсто месо и колбаси, бял хляб, готови сосове, консервирани храни.