Събития

Победа на духа над тялото: Мария заслужи сертификат от Кеймбридж

  20.09.2018 12:40             
Победа на духа над тялото: Мария заслужи сертификат от Кеймбридж

Момиче от Враца със 100% намалена трудоспособност успя да защити със сертификат познанията си по английски език и да докаже, че децата със специални образователни потребности не са по-различни от останалите си връстници. Историята на Мария Александрова е покъртителна, но може и трябва да послужи като пример за всеки, защото доказва, че дори когато тялото не се подчинява, няма кой да спре ума, волята и желанието. Дори когато става дума за деца, които са със специални образователни потребности.

Мария е ученичка в ХІ "б" клас на Средно училище „Козма Тричков“, но и възпитаник на частна езикова школа във Враца, чиито уроци по английски език посещава от 5 години. Но решава, че е дошло време да докаже какво е научила и да се яви на изпит за сертификат пред Изпитът CAE се провежда под шапката на University of Cambridge ESOL Examinations. Желанието е заявено в края на учебната 2017-2018 г., но до разрешението за явяване на този тежък изпит, който преминава през няколко компонента, се стига след дълга и почти едногодишна кореспонденция. Мария и майка и Зорница Босилкова молят да бъде удължено времето за изпитването й, тъй като момичето се нуждае от малко по-дълго време за изразяване на наученото, а в този тип изпити „часовникът тиктака прекалено бързо“.

Дългата повествователна „битка“ между частната езикова школа, оторизираният орган да проведе изпита и University of Cambridge приключва с разрешението Мария да се яви на изпит, но е отказано на майка й да бъде с нея по време на отделните компоненти, за да няма и грам съмнение в изпитния процес – безкомпромисност, която е запазена марка при вземането на сертификати от този университет.

На 25 юли Мария и Зорница потеглят за София заедно с учителката й Невелина Първанова /преподавател с доказан опит от ПЕГ „Йоан Екзарх“/.

Изпитът се провежда в базата на Britanica Exams и продължава цели 8 часа - от 09.30 до 17.30 часа. Само хора, които са държали този изпит могат да разберат сравнението, направено от управителя на частната езикова школа Надежда Бенинска, че изпитът приличал „на нещо, като изкачване на Еверест без кислородна маска. Изтощена до краен предел, тя заспива веднага в колата по пътя обратно“.

Преди дни идва най-добрата новина – Мария е успяла, като оценката й е „В“, а само 1 точка я дели от максималния резултат „А“.

Снощи кметът на Враца Калин Каменов връчи сертификатът на Мария на церемония, която се проведе в регионалния исторически музей. Той обеща подкрепата на местната власт.