Спорт

Лили Николова: Раева оцени заслугите на Анелия

  19.09.2018 13:51             
Лили Николова: Раева оцени заслугите на Анелия

На завършилото преди дни в София световно първенство по художествена гимнастика президентът на българската федерация Илиана Раева награди всички членове на комисии към БФХГ, сред които и Лили Николова. Председателят и старши треньор на мездренския клуб Анелия получи реплика на златните медали на Монидала и грамота. Раева благодари за всеотдайната работа на всички в централата.

Повече за наградите и новите тенденции Лили Николова разказа в блиц интервю:

За какви заслуги вие и клуб Анелия получихте поредните отличия?

Първата от грамотите ни е за масовизация на художествената гимнастика. По време на световното първенство в София Илиана Раева пое инициатива да отличи всички, които имат принос за развитието на българската художествена гимнастика и достигането й до това високо ниво, на което е днес. На една от срещите бяха поканени членовете на комисиите към федерацията, в това число и най-младата работна група по масов спорт. Тя има за цел да подпомогне участие на клубовете в световни гимнастриади /шампионати по масов спорт/.

Разкажете повече за гимнастриадите!

Това са грандиозни и изключително скъпи форуми. За следващата година България е подала заявка за участие в световния шампионат в Австрия.

Известно ли е вече кои български клубове ще се включат в този форум?

Четири водещи клуба в страната са определени да участват в него. Един от тях Анелия /Мездра/. Регламентът изисква най-малко 15 състезателки и игра минимум 10 мин.

Готов ли е клуб Анелия за достойно представяне на световния шампионат по масов спорт?

Доказателство за готовността на клуба е втората грамота, която получихме. Тя е признание за приноса ни за развитието на световния и българския спорт, за постиженията на клуба, на президента и на треньорите.

Има ли нещо ново в работата ви, което ви кара да се гордеете и което ще доведе до поредния висок връх в спортните постижения?

От 4 г. в клуба правим съчетания по двойки и тройки. Слушайки вездесъщата Ирина Винер /президент на руската федерация по художествена гимнастика и дългогодишен треньор на националния отбор/ и предложението й за такива съчетания в бъдеще, знам, че това не е изненада за нас – ние вече го правим. Убедена съм, че не трябва да чакаме, а да сме готови с елитни състезателки. Отново сме пионери в това отношение. Това също е гордост за мен като президент на клуб-новатор.

Кои са новите тенденции в художествената гимнастика и как се вписват в работата ви?

Когато дадено нещо е едно и също, то омръзва. Целта е да се търси новото, което да грабне състезателките и да ги мотивира не със своята трудност, а с атрактивността си. Световната художествена гимнастика също се стреми към нещо различно – да се набляга на артистичността, съчетанието да е примамливо като приказка. Големите звезди вече го постигат.

Какво още е нужно, за да се изправи публиката на крака?

Нужно е и кокетничене със зрителите, пред които излизаш, за да ги накараш да дойдат утре пак. Всеки спорт се играе заради публиката и общественото признание за него.