Крими

Пламнаха тръбни сифони на язовир „Рогозен 1”

  19.09.2018 11:48             
Пламнаха тръбни сифони на язовир „Рогозен 1”

Огнеборци неутрализираха пожар на язовирната стена на водоема „Рогозен 1”, в землището на едноименното село.

По данни на областната дирекция на МВР във Враца,  във вторник вечерта,  в 19.40 часа в РУ-Козлодуй е получен сигнал, че горят отводнителни тръбни сифони на язовирната стена. На мястото бил изпратен екип на пожарната в село Хайредин, който е неутрализирал пожара.

Извършеният оглед от оперативна следствена група е установил, че напълно изгорели са 8 отводнителни тръбни сифона с дължина 6 метра, собственост на Община Хайредин. По цялата северна страна на язовирната стена, както и във вътрешността на дерето пък имало обгоряла растителност. Ще бъде извършен допълнителен оглед на района и по  случая тече досъдебно производство, допълниха от полицията.

Предприетият това лято ремонт на язовира все още не е приключил, макар че се предвиждаше това да стане до края на август. Честите валежи през месеца обаче затруднили работата. Местните хора отхвърлят ресията за умишлен палеж. Това заяви и кметът на община Хайредин Тодор Алексиев. По думите му, пожарът вероятно е тръгнал от запалена наблизо трева от пастирите. Те правят това всяка година, за да има по-добра паша за животните напролет.