Свят

Активисти искат узаконяване на еднополовите бракове

  13.09.2018 16:44             
Активисти искат узаконяване на еднополовите бракове

Хиляди китайски активисти се обединяват, за да подновят исканията за узаконяване на еднополовите бракове, използвайки рядката възможност да предложат поправки в проектозакон, които да включват правна защита за гей общността.
 
След десетилетия на комунистическа фалшива скромност по отношение на секса от всякакъв вид, китайските лесбийки, гейове, бисексуални и трансджендъри през последните години се борят с бюрокрацията, правната несигурност и закостенелите социални норми, за да защитят мястото си в обществото.

Но за разлика от съседен демократичен Тайван, чието решение миналата година да предостави на еднополовите двойки право да сключват брак даде стимул на движението за правата на гейовете в цяла Азия, Китай не отстъпи.

Две години след като китайски съд отхвърли искането му за законен брак, Сун Вънлин се опитва да активизира ЛГБТ общността, призовавайки хората да предложат поправки в проекта за граждански кодекс.


Кодексът, знаков законодателен акт, който се очаква да бъде приет през 2020 г., беше предложен миналата седмица от китайския парламент за двумесечно обществено обсъждане.

Кодексът предвижда промени по въпроси, включващи сексуалния тормоз, развода и семейното планиране, но не придвижва въпроса за правата на ЛГБТ общността, каза пред Ройтерс Сун.

В понеделник на профила си във УиЧат Сун публикува наръчник как да се предложат поправки за изготвяне на законодателство за еднополовите бракове.

БТА