Здраве

Експерти обясниха опасна ли е синята светлина от енергоефективните крушки и как да се предпазим

  01.09.2018 20:40             
Експерти обясниха опасна ли е синята светлина от енергоефективните крушки и как да се предпазим

След като почти 60 години осветяваха домовете и улиците, халогенните круши отиват в историята. От 1 септември тяхното производство и продажба ще бъдат забранени в целия Европейски съюз, а потребителите ще трябва да преминат към използването на LED лампи, които са по-издръжливи и консумират по-малко енергия.

Забраната на халогенните лампи ще доведе и до по-малко въглеродни емисии. Прогнозите на ЕК са, че поетапното изваждане от употреба на неефективните лампи ще спести над 15 милиона тона въглеродни емисии годишно, колкото генерират близо 2 млн. души за година.

По-модерните LED крушки се сменяват доста по-рядко. Ако една халогенна лампа свети година-две, то животът на светлодиодната може да достигне 15-20 години. След края на живота им, енергоспестяващи крушки трябва да се събират разделно в специални контейнери за битова електроника. Некачествени LED крушки със съмнително ниска цена обаче заливат пазара, предупреждават търговците.

Д-р Станислава Костова, офталмолог от Александровска болница обясни до какви проблеми може да доведе тази светлина, цитирана от Нова телевизия.

"Това е една късовълнова светлина в синия спектър с много обаче висока енергия. Основното нещо на което вреди това е ретината. Първото нещо, с което го усещат хората това е напрегнатостта, проблемите със съня. На по-късен етап наблюдаваме проблеми със зрението", уточни тя и посъветва хората поне 1 час преди лягане да се махнат всички устройства от очите. 

"Не да заспиваме пред телефона, не да заспиваме пред телевизора, за да може да имаме един пълноценен сън, който е във всичките ритми и етапи, които са неврологично обосновани. Нещото, което може да направим е да използваме специални филтри. На второ място хранителна диета - богати на витамин А храни, като спанак, морков, тиква.