Здраве

Когато боли по време на секс: 5 причини защо и какво да правим

  01.09.2018 20:36             
Когато боли по време на секс: 5 причини защо и какво да правим

Три четвърти от жените са имали болезнени или неприятни усещания по време на секс поне веднъж в живота си - тези статистически данни са предоставени от Американския институт по акушерство и гинекология.

В повечето случаи причината е проста и може лесно да бъде елиминирана, но понякога усещането за болка или сърбеж може да предупреждава за появата на тежко заболяване. Събрахме най-често срещаните причини, които могат да причинят дискомфорт по време на секс. Напомняме ви, че самодиагностиката и самолечението не са най-добрият начин и ако имате някой от изброените симптоми, то е добре да посетите лекар.

Средства за хигиена

Вагинит (възпаление на лигавицата на влагалището) и възпаление на кожата до гениталиите може да бъде причинено от въздействието на хигиенните продукти. Парфюмите и другите съставки на сапуните или душ геловете, които много жени използват, могат да причинят такава реакция. Заслужава си да се откажете от обичайните хигиенни средства и да наблюдавате състоянието си няколко дни. Ако зачервяването и паренето не изчезнат - незабавно отидете на лекар!

Инфекция

Най-честите прояви на инфекция са болка, сърбеж, парене. Определете какво провокира тези симптоми, за да бъде определено правилното лечение, разбира се, от лекар. Самолечението може да доведе до хронични форми на болестта и дори безплодие!

Липса на влажност

Дори и когато сте силно възбудени е възможно да не сте достатъчно влажни. За да си спестите раздразнение и инфекция, е добре да имате подръка подходящи продукти. Липсата на влажност обаче понякога може да сигнализира, че имате проблем, който може да се получи от някои лекарства, например антибиотици. От тях нивата на естроген спадат и е необходимо да използвате овлажняващи продукти. Добре е да отидете на лекар, ако този проблем зачести.

Киста

Ако болката е локализирана от едната страна и се проявява основно при дълбоко проникване, това може да е симптом за кистата на яйчниците. Повечето кисти са абсолютно безобидни и след един или два цикъла ще се спукат сами, но е по-добре да се консултирате с лекар.

Сраствания

Те могат да причинят системна болка по време на секс. Ако болката е редовна и всички други причини вече са изключени, струва си да се провери дали са се образували шипове в малкия таз. Те се появяват понякога след възпаление или на местата, където са извършени хирургични операции. Само един лекар може да определи дали са опасни.

jenata.blitz.bg