Събития

Дарител на $3 000 000 става почетен гражданин на...

  19.08.2018 14:45             
Дарител на $3 000 000 става почетен гражданин на...

Най-големият дарител на Лом – д-р Андрей Георгиев - българският лекар, живял в САЩ, който завеща на Лом 3 милиона долара, ще бъде обявен посмъртно за почетен гражданин.

За дарението Лом научи през миналата година, а средствата пристигнаха преди около месец. 2,5 милиона долара са завещани на гимназия „Найден Геров”, където д-р Георгиев е завършил средното си образование. По негово желание парите трябва да се харчат за стипендии на талантливи деца от Лом, които продължават образованието си  в елитни университети в САЩ и Западна Европа.

500 000 долара д-р Георгиев завеща на гражданите на Лом. Ще бъде създаден обществен съвет, който да  наблюдава изразходването на средствата от дарението, обясни кметът на община Лом Пенка Пенкова. На 15 август започна и обществено допитване. Повечето от жителите на Лом смятат, че дарените от д-р Георгиев долари, трябва да се използват за възстановяването на спортната зала „Балканиада”.

„ Това ще изисква повече средства, но може да бъде начало.”, коментира кметът Пенка Пенкова.

Д-р Андрей Георгиев е роден е през 1921 г. в София, завършва ломската гимназия през 1939 г. и свидетелството за зрелост е сред малкото документи за него. След това, в годините на социализма, емигрира в САЩ. Журналистът Любомир Йорданов се е захванал да издири всичко за дарителя. Най-много данни намира в архива на „Държавна сигурност”, тъй като Андрей Георгиев емигрира в САЩ още в средата на миналия век. Местната власт проявява интерес към проучванията на Любомир Йорданов и му предлага съвместна изложба. Журналистът разказва, че е открил документи, от които става ясно, че службите са следили д-р Георгиев, тъй като за тях представлявал враг на народа. 

„Това е порода хора, каквито вече много рядко се срещат, хора от типа на големите възрожденски дарители. Започват от нулата, трупат богатства и даряват тези богатства на страната си, и то на децата на България, за да се образоват. Много хора в днешния твърде материален свят, въобще не могат да си обяснят как така ще извадиш 2 милиона долара и ще ги дариш на непознати деца, макар и безкрайно талантливи. И хората се питат какъв е този човек, защо го прави и всичко, което сме събрали, заслужава да бъде показано”, казва журналистът Любомир Йорданов.

Очаква се изложбата да бъде подредена и открита в началото на септември.