България

Бандата на Очите плашела бизнесмени да се откажат от хотела, откъдето снайперист стреля по боса на ВИС-2 (Обзор)

  16.08.2018 15:43             
Бандата на Очите плашела бизнесмени да се откажат от хотела, откъдето снайперист стреля по боса на ВИС-2 (Обзор)

Прокуратурата: Издирваният общински съветник от Несебър Пейко Янков се крил 11 дни в европейска държава. Съдът не се съгласи, но го остави в ареста

Общинският съветник от Несебър Пейко Янков, който бе издирван 11 дни, плашел съдружници с Димитър Желязков - Митьо Очите, с палежи и побоища, за да се откажат от дялове в общата им фирма “Хермес груп”. Това прие спецсъдът в София в сряда и остави Янков зад решетките.

Общинарят е обвинен за изнудване и за още 2 престъпления - участие в бандата на Митьо Очите и палеж. Според съдия Елена Попова улики за рекет има, но не и за другите обвинения.

ПРОКУРОР ДЕТЕЛИНА ГАНЧЕВА

Прокурор Детелина Ганчева заяви, че по време на издирването Янков е излизъл от България в държава от ЕС, но не пожела да уточни в коя. Адвокатът му Росен Кожухаров твърди, че Янков никога не е получавал призовка като обвиняем, викали го да се яви в прокуратурата като свидетел. Общинарят се предаде сам на полицаи и прокурори на 13 август т.г. Съдът посочи, че наистина няма данни той да се е укривал.

Пейко Янков е син на бившия хотелиерски бос Димитър Янков, който бе разстрелян пред дома си през 2007 г. Той е втори мандат общински съветник в Несебър от групата на Либерален съюз.

Янков наследи от баща си Димитър, по прякор Императора, хотели и казина в Слънчев бряг в активите на “Хермес груп”. Сред тях е емблематичният “Хризантема”, от чийто жив плет през 2005 г. стрелец уби боса на ВИС-2 Георги Илиев, отседнал в съседния “Мултиплейс”.

Пред съда Янков не се представи като общински съветник. Каза, че е изпълнителен директор на компанията “Слънчев бряг хотел холдингс”. Адвокатът му допълни, че клиентът му е и баща на 2 деца.

Хотел

“Хризантема” се оказал

препъникамъкът в

отношенията между

Янков и съдружниците му

Атанас Симеонов и Йордан Йорданов. Причината - общинарят неведнъж казвал пред партньорите си, че покойният му вече баща е построил хотела и заради това Янков-младши трябвало да го притежава целия. 1/3 от хотела била на Симеонов, а другата част се водела на името на Янков и Йорданов.

За да постигне целта си - партньорите му да продадат акциите си в “Хермес груп”, Янков се възползвал от помощта на Митьо Очите и бандата му.

Според обвинението Янков и Митьо Очите се срещали много пъти с Атанас Симеонов. Карали го да прехвърли дела си във фирмата на общинския съветник. Една от срещите била през 2016 г. в заведение “Национал” в Бургас. Тогава Симеонов получил няколко юмрука от хора на Митьо Очите. Експертиза установила, че му била нанесена лека телесна повреда.

Симеонов получавал обаждания и от Митьо Очите. Натискът бил в посока “продай си акциите от “Хермес груп”. Несебърският бос

приключил един от

разговорите с репликата:

“Всеки да си носи

кръста!”

Прокурор Ганчева заяви още, че като отмъщение на Янков и Очите неизвестни запалили “Фолксваген Голф” на Симеонов пред дома му.

На Янков и Очите се приписва и друг грях - че наредили съдружникът в “Хермес груп” Йордан Йорданов да бъде пребит с бухалка. Побоят станал от мъже, които вървели заедно с Янков, твърдели свидетели. Освен това било подпалено и казиното му в Слънчев бряг, но съдът не откри данни, че Янков е поръчал палежа на хората на Очите.

Според свидетелски разкази Янков често се обръщал към съдружниците си с думите: “Ще ви съсипя!”. Адвокатът му заяви, че тези реплики били нормални за партньори в лоши отношения.

“Не съм виновен!”, добави Янков. Съдия Попова реши, че общинският съветник е действал с престъпна упоритост и не го пусна на свобода.

24часа