Спорт

Спорът между Ботев и Етър има дълга предистория

  16.08.2018 10:37             
Спорът между Ботев и Етър има дълга предистория

Спорът между Ботев /Вр/ и Етър в елита има дълга предистория, която не е в полза на врачани. „Виолетовите“ са печелили 16 от 34-те шампионатни двубоя, в 11 успехът е бил за „зелените“, а 7 сблъсъка са завършвали наравно. Общата голова разлика от 46:36 също е в полза на „болярите“.

В домакинствата си ботевци са убедителни - спечелили са 11 от 17-те битки, в два мача са завършвали наравно с противника, който е имал щастието да си тръгне с победата само в 4 двубоя при голово съотношение 29:12 в полза на „зелените“.

Последните спорове между двата тима в елита са през сезон 2012-2013 г., когато врачани бият с 2:1 на стадион „Христо Ботев“, но губят с минималното 0:1 на „Ивайло“.

Ботев има два изразителни успеха над противника в далечните 1970-1971 г. и 1971-1972 г., когато Етър отнася по 4 безответни гола към старата столица. През 1985-1986 г. и 1987-1988 г. врачани мачкат „болярите“ с по 3:0.

През последните години двата тима завързаха интригуващи битки по долните етажи на родната футболна пирамида.

През сезон 2016-2017 г. във втория ешелон „виолетовите“ и „зелените“ правят 1:1 на стадион „Ивайло“ и гросмайсторско 3:3 на  „Христо Ботев“. Истинският сблъсък е предният сезон, когато и двата тима са в Северозападната „В“ АФГ и се борят за директната промоция за професионалния футбол. През есента на 2015 г. врачани, начело на които по това време е Атанас Джамбазки, удрят звучен шамар на „болярите“ на „Ивайло“ с минимален, но сладък успех от 1:0. През пролетта на 2016 г. Етър си го връща тъпкано на Ботев с късен обрат и успех с 2:1, който му отваря пътя към „Б“ група. Загубата е единствената за селекцията на Николай Тодоров-Кайзера, като се оказва без значение, понеже в края на сезона и врачани получават покана да играят при професионалистите.

Сашо Ангелов е ключовата фигура в дербито. Около него и този път има спекулации. Семейството на наставника на Ботев живее във Велико Търново, но всеки път, когато го налага работата му, треньорът гледа да бие Етър. Незабравим е лафът му след зрелищното равенство 3:3 във Враца, когато Ангелов каза, че той е „от страната на булката“ и при всеки резултат е щял да бъде обвиняван - от търновци, че не му е мило за „виолетовите“, а от врачани, че не е професионалист. Всъщност, публиката на „болярите“ никога не е харесвала Ангелов. Неслучайно под влияние на ултрасите на Етър той беше сменен като наставник само след мач и половина начело на отбора, защото признал на всеслушание, че стадион „Локомотив“ в Горна Оряховица е неговият дом, а за всички е известна неприязънта между привържениците на „железничарите“ и „виолетовите“.

Креативният полузащитник на Ботев Йордан Апостолов е един от малкото, които могат да се похвалят, че е играл и със зеления, и с лилавия екип в дербитата между двата тима. Последното му участие е на стадион „Христо Ботев“ в незабравимото 3:3, с което врачани опитаха да спрат пътя на Етър към елита.