Събития

Отрязаха Кюпарски да излежи присъдата си в пловдивския затвор

  15.08.2018 15:08             
Отрязаха Кюпарски да излежи присъдата си в пловдивския затвор

Бившият висш служител на врачанския затвор Николай Кюпарски ще излежи присъдата си за корупция и злоупотреба в пандиза, в който работеше, стана ясно след като Главна дирекция „Изтърпяване на наказанията“ отхвърли молбата му за преместване в пловдивския пандиз.

Припомняме, че в средата на юли Върховният касационен съд потвърди присъдата от 4 години и половина, издадена от съдия Петя Вълчева от Врачански окръжния съд  срещу Кюпарски. Бившият старши инспектор и началник на група за социална дейност и възпитателна работа към затворническото общежитие в керамичната фабрика сега лежи в обекта, за който отговаряше. Той беше отведен там в средата на юли, когато и подаде молбата до ГДИН.

Адвокатът на Кюпарски обжалва отказа пред административния съд.

Процесът срещу Николай Кюпарски започна през 2015 година. Обвинението доказа пред съда, че в съучастие с бившия затворник Георги Борисов, той е поискал 3 000 лева от близките на пандизчия, за да включи лишения от свобода в групите, в които два дни се отработват и смятат за 3 дни от присъдата.

Прокуратурата успя да докаже, че парите са преведени на сметка на Борисов през април 2015 година. Няколко месеца по-късно „схемата“ се повторила чрез друг затворник, успя да докаже още държавното обвинение.

Присъдата на ВКС е окончателна и не подлежи на обжалване.