Събития

Абсурдно! Търсят СПИН край басейните

  15.08.2018 14:51             
Абсурдно! Търсят СПИН край басейните

Здравни инспектори от Враца започнаха издирване на хивпозитивни край басейните в града, научи „Конкурент”. Инициативата е част от националната лятна антиспин кампания, която започна на 15 август и ще продължи до 15 септември. Пунктовете на изнесените лаборатории са „позиционирани” на басейните на стадиона и хотелски комплекс „Хъшове”. Там експертите от РЗИ –Враца вече изследват анонимно и безплатно желаещите да проверят своя ХИВ статус, и консултират за начините за предпазване от СПИН и сексуално предавани инфекции. Освен това, докато хващат тен, плажуващите там могат да се запознаят със здравно-промотивните материали, които им раздават инспекторите, да си вземат по някой и друг кондом, с безплатния съвет да се пазят от предавани по полов път болести.

Във Враца кампанията стартира предсрочно на басейна на стадиона на 9 и 10 август, но до момента няма официални данни колко са били желаещите да се изследват за ХИВ/СПИН. Последният шанс на мераклиите да се тестват за инфекцията е днес, на басейна на комплекс „Хъшове”. Също днес, в клуб „Младост” в Козлодуй ще има беседа за профилактиката и начините за предпазване от инфекцията, и обучение в умения за поставяне на презерватив. През целия период на кампанията във Врачанско ще могат да се информират за болестта и чрез безплатни прожекции на късометражния филм „Ти гониш”.

Практиката за изследване за СПИН край басейните явно не е само във Враца. Това сочи графикът на РЗИ по градове. На 13 август здравни инспектори са проверявали за СПИН и на басейн „Аугуста” в Монтана. Тези, които са имали желание, но не са успели да го направят тогава, могат да се възползват от безплатно и анонимно консултиране и изследване на болестта, всеки делничен ден от 9 до 15 ч. в здравната инспекция в града. Тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ и СПИН престоят да бъдат проведени и в центъра за настаняване от семеен тип /22 август/, квартал „Клошарник” / 30 август/, Кризисен център /4 септември/ и центъра за настаняване от семеен тип в село Гаврил Геново /11 септември/. През целия период на кампанията паралелно ще бъдат разпространявани и здравно-образователни материали със съдействието на общопрактикуващи лекари и медицински специалисти.

Във Видинско желаещите да проверят ХИВ/ СПИН статуса си, могат да посетят мобилните медицински кабинети на 20 и 21 август, от 10 до 12 ч. в района на Крайдунавския парк и Централен градски парк – Видин.
161 нови заразени с вируса на СПИН са открити от началото на годината до 3 август на национално ниво. С тях общо регистрираните с ХИВ инфекцията са 2 876, съобщиха от здравното министерство.