България

4-дневната работна седмица ще намали заплатата с 20%

  15.08.2018 09:20             
4-дневната работна седмица ще намали заплатата с 20%

Въвеждането на 4-дневна работна седмица може да доведе до по-ниски заплати за работниците.

Всички против идеите на консултанти за по-малко труд 

Въвеждането на 4-дневната работна седмица ще намали заплатата с около 20%. Така ако средното възнаграждение в страната за юли е 1119 лв. при 22 работни дни, въвеждането на идеята ще намали заплатата до 895,2 лв.

Миналата седмица консултантската компания Colliers Internation излезе с доклад, че въвеждането на 4-дневната работна седмица и повече роботи ще се отрази добре на пазара на труда и може да разреши въпроса с липсата на кадри.

“Убягва ми логиката. Ние изпитваме трудности с 5-дневна работна седмица плюс пълен лимит на извънреден труд по българското законодателство от 150 часа на година. Сега изведнъж ни се казва, че ако работим с 20% по-малко време, ще ни реши проблема с кадрите. Ние

трябва да

работим

с 20% повече,

а не с 20% по-малко”, коментира идеята председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Той определи идеята като нереална. Освен това производителността се качвала с въвеждането на нови технологии, оборудване и по-добра организация на труда.

“Имаме потребност от повече работно време, за да изпълним производствената си програма и да не отказваме поръчки. И няма никакъв начин, като намаляваме работното време, да си решим проблема”, каза още Велев.

Синдикатите също смятат, че не може изведнъж да се въведе 4-дневната работна седмица. Тяхното притеснение е, че ще се отрази на заплащането на служителите. “Това не може да се случи изведнъж, а и намаляването на работното време не е лесна работа Иска ми се, но това е бавен и постепенен процес”, коментира идеята президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Според него подобни изследвания не дават пълна картина на заетостта, защото се взема само един фактор. “Със сигурност в дългосрочен план ще се върви към 4-дневна работна седмица

и 4-часов

работен ден

Всичко това е неизбежно, защото хората ставаме много, а земята си остава същата”, каза още Манолов. Според него друга причина за въвеждането е, че производствата стават по-интензивни, докато трудът на човека все по-излишен.

Друг извод от доклада на консултантската фирма за справянето на кадрите е, че трябва да се въведат роботите. “Това е безспорно. За съжаление, не навсякъде могат да се въведат роботи на този етап”, коментира Велев. Според него процесът на роботизация ще се ускорява, защото цените им ставали все по-достъпни. “Изобщо индустриалната революция 4.0 и цифровизацията са процес, който тече, но всички тези приказки, че ще изчезнат бързо професии и ще се освободят много работници, на този етап не намират никаква, ама никаква основа в реалността”, смята бизнесменът.

Решението на проблема с кадрите у нас той вижда в три посоки. В дългосрочен план - справяне с демографската криза. В средносрочен - реформа в образованието, така че да бъде насочено към нуждите на индустрията. А най-неизбежно е засиленият внос на работници у нас.

По време на BG председателството също се насочи вниманието към новите форми на заетост. “Необходимо е да потърсим отговор на въпросите каква е връзката между производителността и цифровата икономика, как да се търси социален баланс при нестандартните форми на труд като 4-дневната работна седмица”, каза тогава заместник-министърът на труда Зорница Русинова.

24chasa