Събития

Полицейски шеф инспектира античния град Рациария

  14.08.2018 14:49             
Полицейски шеф инспектира античния град Рациария

Директорът на видинската полиция старши комисар Петър Коцин посети разкопките в района на Рациария и се запозна с очакванията на специалистите от работата им през настоящия археологически сезон. Доцент д-р Иво Топалилов от Шуменския университет– зам.-ръководител на екипа и колегите му от Регионален исторически музей– Видин оцениха положително полицейските действия срещу иманярските набези в района на античния град. През последните три години има непрекъсната комуникация между полицията и археолозите.
Действията на униформените срещу незаконните разкопки нямат кампаниен характер. Те са целенасочени и постоянни, посочи главен инспектор Деян Цолов – началник на полицейския участък в Арчар.
Десет полицаи от участъка в селото се грижат за сигурността на жителите от 15 села и един град. Обслужваната от тях територия включва и пределите на античния град Рациария в землището на Арчар.
Престъпленията, свързани с посегателства в границите на Рациария запазват тенденция на трайно намаление през последните години. От началото на 2018 г. в РУ-Видин са образувани три досъдебни производства за незаконни разкопки там. Шестима местни  жители са били задържани в полицейския арест, като извършители на престъпните деяния. Проведени са поредица от специализирани полицейски операции и ежедневни проверки с цел предотвратяване и пресичане на незаконни изкопни дейности. Община Димово е осигурила охрана през светлата част на денонощието, през нощта територията на обекта е включена в обходите на автопатрулите от полицейския участък.