Събития

Кметът на Борован опроверга публикация във врачанска медия

  14.08.2018 14:38             
Кметът на Борован опроверга публикация във врачанска медия

В редакцията на „Конкурент” постъпи съобщение от община Борован, в което се опровергава  публикация на „Враца днес“. Според кмета Десислава Тодорова разпространените от медията факти не отговарят на истината.

Публикуваме съобщението без редакторска намеса:

 

О П Р О В Е Р Ж Е Н И Е

 

Във връзка с публикувана статия в медията „Враца днес“ след проведеното работно заседание във врачанската областна администрация  на 13.08.2018г. на тема:  „Политиката, която провежда в момента правителството за преодоляване на проблемите, свързани с критичното състояние на голяма част от язовирите в страната“, заявявам следното:

По отношение на язовирите „Гарвански  геран“ и „Езерска падина“, собственост на община Борован са извършени ремонтни дейности единствено и само със средства предвидени в капиталовата програма на общината за 2018г., като до този момент правителството не е давало никакви средства за спешни ремонти. С Решение №495/13.07.2018г. на Министерски съвет е одобрен списък на язовирите, по отношение на които се изисква спешен и незабавен ремонт. В него попадат и двата  язовира, собственост на община Борован : „Гарвански  геран“ и „Езерска падина“.

По изявление на Областния управител на Област Враца, направено на работната среща, състояла се на 13.08.2018г., спрямо язовирите попадащи в списъка, държавата вече е заделила средства за извършване на необходимите ремонтни дейности, но съгласно параграф 4в, ал.5 от преходните и заключителни разпоредби  към Закона за водите, общините възстановяват на дружеството „Държавна консолидационна компания“ ЕАД – София, разходите направени за ремонтите и реконструкциите на язовирите общинска собственост, освен когато правото на собственост върху тях прехвърли безвъзмездно на държавата, след решение на общински съвет.

Към момента на провеждане на работната среща,  въз основа на внесена от кмета на община Борован- инж.Десислава Тодорова докладна с изх.№ 06-66/13.07.2018г. ,ОбС- Борован излезе с  решение №297 по протокол №45 от 20.07.2018г. за  5 на брой язовира, които иска да предостави безвъзмездно на държавата. След излизане на списъка с потенциално опасните язовири, в който попадат и „Гарвански  геран“ и „Езерска падина“ се обмисля възможността, същите да бъдат добавени към списъка от язовири собственост на община Борован, които да бъдат предложени за приемане от Министерството на икономиката по реда на параграф 33 от заключителните разпоредби към ЗИДЗВ.

Действително община Борован разполага с работни проекти за реконструкция и ремонт на язовирните стени и прилежащите съоръжения към тях на язовирите „Гарвански  геран“ и „Езерска падина“ и има възможност да кандидатства по отворената процедура по Оперативна програма „Околна среда“, но имайки предвид малкия размер на средства, , които могат да бъдат предоставени като безвъзмездна финансова помощ и обстоятелството, че проектните предложения могат да не бъдат одобрени, община Борован е принудена да предостави язовирите за стопанисване от държавата.

 

С УВАЖЕНИЕ:

ИНЖ.ДЕСИСЛАВА ТОДОРОВА

КМЕТ НА ОБЩИНА БОРОВАН