Събития

Полицаите се ширят в модерни кабинети днес, преди вода течеше на главите им

  13.08.2018 16:25             
Полицаите се ширят в модерни кабинети днес, преди вода течеше на главите им

Както съобщава в днешния си брой в. "Конкурент", до лятото на 2004 г. в сградата на ул. „Георги Бенковски“ №2 се помещава районното управление на полицията във Враца. Според дългогодишния му началник полк. о.р. Георги Асенов, служителите на МВР в града под Околчица по онова време са били едни от най-онеправданите. Трябвало да работят в стаи, чиито тавани често течели при обилните дъждове, на всичкото отгоре сградата била тясна и неподходяща за силово подразделение.

Зданието на ул. „Г. Бенковски“ №2 е бивш Дом на офиоцера и подофицера, като в средата на 70-те години на миналия век в нея се нанасят ченгетата. Преди това униформените служители са били в административна сграда, намираща се на тогавашната улица „Мир“, днес срещу тази сграда се намира Професионалната гимназия по търговия и ресторантьорство. Улицата отдавна не се казва „Мир“...

Опитите за пресянето на РУ на МВР във Враца от зданието на ул. „Г.Бенковски“ траят няколко години и към края си се превръщат в истинска сага. Малцина от днешните служители на управлОпитите за пресянето на РУ на МВР във Враца от зданието на ул. „Г.Бенковски“ траят няколко години и към края си се превръщат в истинска сага. Малцина от днешните служители на управлението знаят, че сегашната им месторабота е бившият хотел на „Балкантурист“, държавната фирма, развивала туризма преди демократичните промени от 10 ноември 1989 г. Същинската работа по преместването свършват тогавашният началник на РУ на МВР Георги Асенов и Сашо Александров, юрист на тогавашната Регионална дирекция на вътрешните работи, както преди 20 г. се казваше сегашната ОД на МВР – Враца. Дребни претенции на реститут, държащ малък процент от идеалната част на бившия хотел, спъват години наред операцията. По-възрастните врачани си спомнят, че някога в единия ъгъл на зданието имаше заведение, което се казваше „Стотинката“. Там сега има магазин за сувенири и продължава да е собственост на същия реститут.

След като се преодолени юридическите спънки по деактуването на сградата, започва ремонт, който продължава малко повече от година. В края на 2003 г. започват първите реални действия по преместването, което завършва с откриването на сградата през лютото на 2004 г. За „благодарност“ обаче забравят да поканят Георги Асенов за церемонията. Според тогавашният директор Иван Сълов, този пропуск бил, за да „не обидят някого, когото ще пропуснат с поканата“.

Редови полицаи казват, че бившият началник на РУ – Враца Явор Христов отишъл и непоканен, като облякъл костюма си.

Четете цялата история във в. "Конкурент" - всекидневникът на Северозапада.