Събития

Обсъдиха състоянието на язовирите във Врачанско

  13.08.2018 11:45             
Обсъдиха състоянието на язовирите във Врачанско

Днес, на работна среща, с участието на кметовете и председателите на общински съвети, областният управител Малина Николова направи анализ на състоянието на язовирите в областта и даде препоръки с конкретни срокове за изпълнение на задълженията на общинските кметове по Закона за водите.

„Политиката, която провежда в момента Правителството за преодоляване на проблемите, свързани с критичното състояние на голяма част от язовирите в страната /858 язовири, нуждаещи се от ремонт и 414, нуждаещи се от спешен ремонт/, предоставя възможности на общините да предприемат решаващи стъпки и направят избор кои язовири ще предоставят на държавата, кои ще продължат да стопанисват, като се задължават да осигуряват финансов ресурс и кадри за изправното им поддържане, за кои ще кандидатстват по отворената до 1 октомври процедура по Оперативна програма „Околна среда“, подчерта при откриването на срещата Малина Николова.

До 31 август общините трябва да направят анализ на състоянието на язовирните стени и съоръженията към тях, както и предложения за промяна на собствеността на язовири, които не са отдадени на концесия или под наем от общинска в държавна.

Кратък е срокът - 5 септември за подготовка на проектни предложения, за да кандидатстват до 1 октомври за ремонт на язовири по Приоритетна ос 4, Процедура BG16M1OP002-4.004 „Мерки за въвеждане на решения за превенция и управление на риска от наводнения“.

10 септември  е срокът за внасяне на мотивирани предложения до общинските съвети за промяна на собствеността на язовирите от общинска в държавна. Малина Николова препоръча на общините да включат в списъка на държавните язовири тези, за които са предоставени средства за ремонт - яз.“Лесура“, яз.“Три кладенци“, яз.“Девене“, яз.“Гарвански геран“, яз.“Езерска падина“. Възложител на строителните дейности за ремонт на язовирните стени и съоръженията към тях е „Държавна консолидационна компания“ ЕАД – София, която получава средства  с Решение № 495/13.07.2018 г. на Министерски съвет.

До 10 септември кметовете на общини трябва да внесат и предложения до общинските съвети за вземане на решения за кандидатстване по ОПОС за язовирите, за които имат проектна готовност.

В края на септември е необходимо да се насрочат заседания на общинските съвети за вземане на решения за промяна на собствеността на язовирите и за кандидатстване с проекти.

За всички язовири, които общините предлагат промяна на собствеността от общинска в държавна се подават заявления до министъра на икономиката в срок до 5 октомври, след решение на общинския съвет.

Областният управител препоръча на общините да изготвят аварийни планове за язовирите, да въведат строг контрол по изпълнението на инвестиционните програми на концесионерите и наемателите на язовири и да докладват до общинските съвети за предприетите от тях мерки за поддържане на язовирите в изправно техническо и експлоатационно състояние, както и да планират средства в общинските бюджети за изпълнение на задълженията на кметовете по Закона за водите и Закона за защита при бедствия.