Събития

Граждани сами местят трошките от улиците

  12.08.2018 10:33             
Граждани сами местят трошките от улиците

28 собственици на стари и неизползваеми автомобили вече са си вдигнали от улиците в Монтана. Това съобщи кметът Златко Живков.

По разпореждане на окръжна прокуратура до края на август местната власт трябва да направи опис на всички трошки, които години наред гният по паркинги и тротоари, да прикани собствениците им сами да ги махнат, а ако това не стане от 1 септември започва принудителното местене, припомни кметът Живков.

На сайта на общината, както и на телефоните в администрацията, хората могат да подават информация къде има такива коли. Така от управата се надяват да изготвят пълен списък. Специален отряд също обхожда града, за да търси изоставени коли. До момента са преброени 235.

„Гниещи автомобили има из целия град. В кварталите и в идеалния център. Описваме ги и слагаме стикери, с които приканваме собствениците да ги премахнат. Ко не го сторят само след три седмици общината се заема с тази задача, но за сметка на собствениците. Разпореждането е на прокуратурата и няма вариант да не се изпълни.”, каза кметът Живков.

Най-бързо върви разчистването на „Младост” 1. Там има само няколко изоставени коли, които вече са вдигнати. В момента се асфалтират освободените от ламаринените гаражи паркинги, облагородяват се зелените площи, предстои изграждането на още една детска площадка.

„В трите части на „Младост” живеят над 19 000 души, т.е. половината от хората в града. Заради това в момента усилията ни са насочени там. В „Младост” 1 и 2 вече са премахнати всички незаконни метални гаражи, фургони и павилиони. До 18 август трябва да приключим и в „Младост” 3. Благодаря на хората, които сами разрушават незаконните гаражи”, каза кметът Живков.