Спорт

Кубински боксьор и близнаците-виртуози Владигерови поритаха за победа на Скала 2015

  11.08.2018 19:03             
Кубински боксьор и близнаците-виртуози Владигерови поритаха за победа на Скала 2015

Скала 2015 срази Скравена с 5:0 в контрола, която се игра на изкуствения терен в Мездра. За тима от Оселна се разписаха Николай Трънчев-Куман, Владимир Стоянов, Иван Крумов, Вилиян Манолов и Димитър Руменов, но не това бе най-интересното на стадиона.

Във формацията на Росен Николов имаше страхотно звездно присъствие. В отбора му поиграха световноизвестните братя-цигулари Владигерови и двукратният шампион на Куба по бокс Франциско Гомес, който може и да бъде картотекиран в състава за новия сезон, евентуално на мястото на Атанас Стоянов, обмислящ да смени футбола с музиката, заразен от магията на страхотните виртуози-близнаци, внуци на Панчо Владигеров. 

Франциско Гомес е роден в Сиенфуегос, известен като „Южната перла на Куба“. Градът е прочут с популярните си  спортисти и музиканти. Спортът и музиката са в кръвта на Франциско, той е част от фамилия с традиции в тези две области. Негови роднини са звездата на бейзболния Доджърс от Лос Анджелис – Ясиел Пуиг, боксьорът Хулио Гонзалес, легендарният кубински тромпетист Александер Абреу, както и станалия популярен в страната ни треньор по танци Алфредо Торес. В юношеската си възраст Гомес се занимава с джудо, карате, бокс и футбол. След завършване на средното си образование той се мести да живее в Хавана, където започва да тренира в школата на Рафаел Трежо под ръководството на Армандо Мартинес. Франциско става два пъти национален шампион по бокс в категория до 81 кг. По-късно по-привлекателни за него стават футболът и бойните изкуства, като боксът остава на заден план. Дълги години работи като треньор по бойни изкуства на младежкия отбор на Хавана. Голямата му страст обаче остава футболът, на който посвещава всяка минута от времето си, незаето от други спортове.

Наскоро Франциско Гомес се премести да живее със съпругата си в България, където смята да остане и работи през следващите няколко години.

„За мен е привилегия да бъде поканен да участвам в отбора на Росен Николов. Това е чудесен тим, в който момчетата играят с ентусиазъм и сърце. Благодаря още един път на кмета на това красиво село за поканата“, каза за „Конкурент“ Франциско Гомес.

Близнаците Александър и Константин Владигерови пък заминават за Виена преди близо 20 години, за да учат в Университета за музика и изкуство. Те живеят и до днес в столицата на Австрия. Двамата пътуват често за концерти в Будапеща, Рим, Прага, Берлин, Лондон и къде ли не по света, но се връщат редовно в България, където също имат много участия.