България

Хранят децата в училище с голяма гнусотия

  11.08.2018 10:21             
Хранят децата в училище с голяма гнусотия

В последните промени в схемата „Училищен плод” не са описани и изискванията за пръскане на насажденията, което означава, че на учениците ще могат да се пласират плодове и зеленчуци с пестициди. За проблема алармира Чавдар Маринов от Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци (БАОППЗ), цитиран от в. Труд.

Заради това от асоциацията настояват приемът на документи по схемата, който приключи преди дни, да се анулира, а Наредбата да бъде променена.

„Промените в схемата „Училищен плод” дават привилегии на търговците, а не на земеделските производители“, каза Чавдар Маринов.

Според него действащата Наредба по схемата е позволила създаване на условия за получаване на държавни субсидии от определени фирми и е изпуснато изискването производителите на плодове и зеленчуци, които участват в схемата, да доставят на училищата само произведена от тях продукция – изискване, което е включено в схемата „Училищно мляко”.

„Един млад земеделски производител, регистриран тази пролет, е заявил, че ще доставя плодове на 1118 учебни заведения с 217 хил. деца, което е 44% от цялата схема. А фирмата е заявила, че има седем ниви, от които не е достатъчно да се произведе цялата нужна продукция за доставките”, каза Чавдар Маринов.

По думите му това означава, че търговецът ще купува плодове и зеленчуци от чужбина, където цени са много по-ниски.

Blitz.bg