България

В Гърция наказват със затвор за палатка на плажа, а в България всеки си я разпъва, където му хрумне. Докога?!

  11.08.2018 09:45             
В Гърция наказват със затвор за палатка на плажа, а в България всеки си я разпъва, където му хрумне. Докога?!

Защо България да бъде страната, в която всеки да разпъва палатката си, където пожелае-върху дюни, върху пясъка на плажа? Нали все сравняваме българските плажове с гръцките. Добре, тогава нека си припомним, че в родината на Зевс произволното къмпингуване е забранено и глобите започват от 150 евро и стигат до затвор. Крайно време е и в България да се създаде регулация.

Имайки предвид, че сме страна - членка на ЕС, и имаме претенциите за цивилизована държава, би било нормално да се съобразяваме с някои обществени норми - като например да не постиламе палатката си върху дюни или ей така на плажа под дървото. Както има санкции, когато някой влиза в частна собственост, така е необходимо да има и законови разпоредби, които да санкционират хора, избрали да къмпингуват в „дома“ на всички българи - в изключителна държавна собственост.

Ако някой „природолюбител“ сметне, че градинката пред Народния театър е много красива и реши там да паркира кемпера си, няма ли да бъде санкциониран? Защо, когато това трябва да важи и за територията на морските плажове, се надига страшен ропот?

За всички е ясно, че каравани, кемпери и палатки върху дюните разрушават природното богатство. Затова категорично е необходимо да има правила. А те, доказано е вече у нас, че се спазват, ако има глоби. В противен случай отново ще демонстрираме, че България е страната на неограничените възможности, но далеч не в положителния смисъл на думата.

Нека отново не подвием глава заради интересите на шепа гръмогласни псевдоеколози. Хайде този път да защитим стотиците хиляди хора, които искат да се запази природата на България поне за децата им. А може би и за внуците…

Blitz.bg