Събития

Избират кой да направи прединвестиционно проучване за тунел под Петрохан

  10.08.2018 18:08             
Избират кой да направи прединвестиционно проучване за тунел под Петрохан

Агенция „Пътна инфраструктура“ стартира обществената поръчка за изработване на прединвестиционно проучване за трасе по направлението  между Монтана и София с тунел под прохода "Петрохан".  Процедурата е в задействана на 7 август, а срокът за подаване на оферти изтича на 27 септември.

Бъдещият изпълнител трябва да посочи минимум три варианта за развитие на ново пътно трасе с тунелно преминаване под прохода "Петрохан", съобщиха от пътната агенция.

Въз основа на извършеното проучване трябва бъде определен пътният габарит на направлението. Ще бъдат проучени необходимите капиталовложения за реализацията на проекта , както и разходите за поддържане и годишна издръжка на пътя и пътните съоръжения след тяхното реализиране. След приключване на прединвестиционното проучване следва процедура за оценка на въздействието върху околната среда, въз основа на която ще бъде взето решение за одобрение на вариант за бъдещото трасе. След влизането в сила на решението ще се пристъпи към изработването и на идеен проект по одобреното трасе.

Индикативната стойност на обществената поръчка е 500 000 лв., а срокът за изпълнение 180 дни. Критерият за оценка на офертите е „икономически най-изгодна оферта“.

Припомняме, че жалби в Комисията за защита на конкуренцията блокираха търговете за избор на изпълнител на два лота от път Е79 в участъка между Мездра и Ботевград.

От АПИ увериха, че до края на този месец стартира новата процедура, а забавянето ще бъде компенсирано.